ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

perjantai 3. heinäkuuta 2015

Olet mitä syöt

Kannattaa kiinnitää huomiota siihen, mitä suustaan alas laittaa. 

Monia meitä vaivaa vatsavaivat ripuli, ummetuks, närästys, ärtynyt suoli. Kuinka yleisiä onkaan myös allergiat, väsymys, uupumus, infektiot, ihosairaudet, masennusoireet ja huono olo.

Giulia Endersin omat suolistoperäisiset ongelmat alkoivat jo lapsena. Saatuaan avun terveysongelmiinsa kinnitettyään huomion suoliston hyvinvointiin, hän päätti opiskella lääketiedettä selvittääkseen suoliston salaisuudet tarkemmin. Bakteereihin suhtauduttiin aiemmin vihamielisesti ja ne haluttiin hävittää taudin aiheuttajina.

Nyt on käsitys kuitenkin muuttunut. Bakteereita on suolistossamme miljardeja ja niissä satoja eri lajeja. Suurin osa bakteereista on hyödyllisiä. Jokaisella ihmisellä oman laisensa bakteerifloora kuin sormenjälkemme. Bakteeriprofiilimme on muuntuva ja siihen vaikuttaa mitä panemme suuhumme.

Bakteerimme kunto taas vaikuttaa terveyteemme; jopa ajatteluumme. Suolistolla on oma hermostonsa ja suora yhteys aivoihin. Bakteerit vaikuttavat mielialaan ja käyttäytymiseen, sillä suolisto ja aivot ovat jatkuvassa yhteistyössä. Suurin osa noin 95% elimistön omasta serotoniinista valmistetaan suolistossa. Masennusoireet tulevat suolistosta. Psyykelääkkeiden syömiseen ja psyykkisten häiriöiden diagnoosiviidakko on luonut lääketehtaiden otolliset markkinat.



Enders Giulia (2015)Suoliston salaisuus. Kaikki kehomme keskeisestä elimestä. Otava.

Ei kommentteja: