ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Funktionaalinen ratkaisumalli

Monet haastavan käytöksen ratkaisumallit keskittyvät epätoivotun käytöksen rangastuksiin toivotun käyttäytymisen palkitsemiseen.

Funktionaalinen ratkaisumalli välttää rangaistuksellisia seuraamuksia, ja painottaa haastavan käytöksen korvaavia toimintamalleja. Tällöin keskitytään niihin tekijöihin, jotka johtivat haasteelliseen käytökseen. Tämä on positiivista ja ennaltaehkäisevää, koska sen sijaan että odotettaisiin haastavan käytöksen tuloa ja sitten tehtäisiin jotain sille, yritämme ennakkoon estää sitä tapahtumasta.

Keskeinen teema funktionaalisessa mallissa on konfliktin välttäminen. Hyvä esimerkki tästä on kun yritämme saada lasta noudattamaan sääntöjä. Voimme rajoittaa esimerkiksi television katselua illalla ja määrätä tietyn nukkumaanmenoajan. Seuraamukseton tapa panna asia vireille on välittömästi kyseenalaistaa, pitääkö tällaisia sääntöjä asettaa. Vielä tärkeämpää on, voidaanko löytää lapsille mieluisempia vaihtoehtoja.

Kultainen sääntö funktionaalisessa menettelyssä on se, että konfliktit vältetään, jos jotain otetaan pois niin jotakin parempaa saadaan tilalle. Tässä tapauksessa seurauksena on paremmat yöunet. Vaatii hyviä perusteluja saada lapset uskomaan tähän.

Kuitenkin väärä tapa olisi tarjota karkkia tai rahaa, tekijät jotka eivät tilanteeseen välittömästi liity. Jos meillä ei ole vaihtoehtoja tarjota, silloin meidän pitää kysyä, miksi me yritämme muuttaa lapsen käytöstä. Eli säännöillä pitää olla lasta kehittävä vaikutus ja ongelmien hoitaminenfunktionaalisella tavalla toimii esimerkkinä myös lapselle hänen ratkaistessaan omia ongelmiaan.


Zarkowska, E. & Clements J. (1994) Problem Behaviour in People with severe Learning Disabilities, Coom Helm London.

Ei kommentteja: