ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

perjantai 18. marraskuuta 2016

Autismitutkimuksen tuntematon pioneeri oli nainen

Autismia pidetään yleisesti kahden psykiatrin, Leo Kannerin ja Hans Aspergerin löytönä. Molemmat julkaisivat vuosina 1943-44 silmiinpistävän samanlaisia kuvauksia autismin oireyhtymästä. Tosin Aspergerin oli julkaissut alustavan kuvauksen autismista jo 1938.
Vähän tunnettu on kuitenkin Grunya Suharevan työ vuodelta 1925, jossa hän kuvasi autismin lähes kaksi vuosikymmentä aiemmin. Suharevan oireyhtymä muistuttaa jopa enemmän kuin Kannerin ja Aspergerin löydökset sitä mitä tänä päivänä kutsutaan autismikirjon oireyhtymäksi, vaikka Sukhareva koskaan kutsunut löydöstään autismiksi.

Sukhareva syntyi Kiovassa, joka oli osa Venäjän keisarikuntaa, nykyisessä Ukrainassa vuonna 1891. hän valmistui lääketieteen vuonna 1915, ja teki pitkän uran lastenpsykiatrian tehtävissä.
Suhareva julkaisi ensimmäisen yksityiskohtaisen kuvauksen autismista, joka nykyisin tunnetaan autismikirjon oireyhtymänä.

Suhareva käytti aluksi termiä "skitsoidinen (eksentrinen) psykopatia", mutta myöhemmin korvasi sen termillä "autistinen (patologinen välttelevä) psykopatia" ilmentämään paremmin autismin kliinistä kuvaa. Hänen alkuperäinen artikkelinsa on ollut saatavilla venäjän lisäksi myös alan saksalaisessa julkaisussa lähes kaksi vuosikymmentä ennen kuin Aspergerin ja Kannerin tapausselostukset. Kuitenkin Sukharevan pioneerityö on suuresti unohdettu.  


Lähteet
Manouilenko I & Bejerot S (2015). Sukhareva - Ennen Aspergerin ja Kanner. Nordic Journal of Psychiatry, 1-4 PMID: 25826582
Lähetä kommentti