ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

tiistai 21. lokakuuta 2008

Televisio alentaa nuoren arvosanoja ja heikentää kunnon

Televisio nuoren omassa huoneessa johtaa huonoihin elämäntapoihin. Teini-ikäiset, joilla oli on oma televisio syövät epäterveellisemmin, harrastavat vähemmän liikuntaa ja saavat huonompia arvosanoja kuin ilman omaa televisiota elävät ikäisensä.

Minnesotan yliopiston tutkijat kyselivät 15–18-vuotiailta nuorilta näiden elämäntavoista. Oman tv:n omistavat teinit käyttivät runsaasti aikaa sen katseluun. Aikaa kului neljästä viiteen tuntia viikossa enemmän kuin niillä, joilla tv:tä ei ollut.

Tv:n omistavat tytöt käyttivät liikuntaan keskimäärin 1,8 tuntia viikossa, kun ilman tv:tä elävät liikkuivat 2,5 tuntia. Pojat puolestaan saivat keskimäärin huonompia arvosanoja, kun heillä oli oma televisio huoneessaan. Sekä tytöt että pojat söivät vähemmän kasviksia ja viettivät vähemmän perheen yhteisiä ruokailuhetkiä, kun heillä oli käytössään oma tv.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat selvästi, ettei teini-ikäisen huoneeseen kannata hankkia omaa televisiota.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaislapsista jopa 33 prosentin arvioidaan olevan ylipainoisia.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan peruskoululaisista 26 prosenttia on ylipainoisia, 6 prosenttia lihavia ja 3 prosenttia sairaalloisen lihavia.
Lihavuus vaikuttaa jo koululaisten lihasten hallintaan. Joidenkin suomalaislasten lihakset ovat niin huonossa kunnossa, etteivät lapset pysy juostessaan pystyssä.

Lasten ylipainon hallintaan eivät aina enää riitä liikunnan lisääminen ja ruokavalion tarkkailu.
- Lihaville lapsille täytyy järjestää erityisliikuntaa, jotta he pärjäävät, sanoo Seinäjoen keskussairaalan sisätautiosastoa johtava ylilääkäri Eeva Korpi-Hyövälti.
Korkean elintason lapset harrastavat entistä vähemmän liikuntaa ja syövät yhä epäterveellisemmin. Ylipaino tuo lapsille mielenterveysongelmia, diabetesta sekä sydän- ja verisuonisairauksia.
- Katastrofi on jo käsissä, sanoo ylilääkäri Korpi-Hyövälti.
16-33 prosentin suomalaislapsista arvioidaan olevan ylipainoisia. Ylipainosta ja huonosta kunnosta seuraavat ylilääkärin mukaan ensimmäisinä mielenterveydelliset ongelmat. Lapsen itsetunto kärsii suuria kolauksia, jos häntä kiusataan.
Korpi-Hyövältin mukaan nämä ongelmat kielletään hämmästyttävän voimakkaasti monessa perheessä.
Myöhemmällä iällä lihavaa lasta uhkaavat diabetes ja sydänsairaudet.

Ei lihaksia, ei voimia
- Uhka on terveyteen vaikuttavan yhteiskuntapolitiikan käsissä. Jos suomalaisten lihavuus- ja alkoholihaitat vain jatkavat yleistymistään ja myönteiset kehityskulut pysähtyvät, väestön terveys heikkenee ja elinaika lyhenee, vastaa ylilääkäri Seppo Koskinen kansanterveyslaitokselta.

Suomalaisten tulevaisuuden terveys on Koskisen mukaan kiinni siitä, miten pystymme estämään lihavuuden ja alkoholin haittoja. Aikuisiän diabetesta voitaisiin torjua, jos ihmiset pysyisivät normaalipainoisina.
- Meillä on niin lihaksettomia lapsia, että he eivät pysy enää juostessaan pystyssä. Näin ovat opettajat reilusti kertoneet. Kaikilla lapsilla ei ole enää lihastensa hallintaa, sanoo Korpi-Hyövälti.

Yli kolmannes ylipainoisia
Lasten painotilastoja ei ylilääkärin mukaan ole valtakunnallisesti koottu. Tietojen keruu oli vaikeaa saada alkuun myös eteläpohjalaisissa kunnissa, mutta se käynnistyi viimein 2003. Ensimmäiset lasten painotilastot saatiin kunnista vuonna 2005.

Nyt luvut kattavat jo 100 000 asukkaan väestöpohjan, eli noin puolet Etelä-Pohjanmaan kunnista. Peruskoululaisista 26 prosenttia on ylipainoisia, 6 prosenttia lihavia ja 3 sairaalloisen lihavia.
- Jos lapsi on lihava, hän on todennäköisesti myös lihava aikuinen. Se johtaa alati kasvavaan diabetesriskiin. Lähdimme puhumaan vanhemmille heidän lapsistaan. Se on helpoin tapa saada heidät muuttamaan samalla omaakin ruokavaliotaan, kertoo Korpi-Hyövälti.

Anonyymi kirjoitti...

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan nuoret, joilla on oma televisio huoneessaan, syövät epäterveellisemmin, urheilevat vähemmän ja pärjäävät koulussa huonommin.

Myös television katseluaika lisääntyy oman tv:n takia. Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, ettei vanhempien kannattaisi antaa televisiota nuorten omaan huoneeseen. Kyselytutkimukseen vastasi lähes 781 iältään 15 - 18-vuotiasta nuorta.