ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 10. helmikuuta 2014

DSM-5: Miksi haluatte Aspergeria?

Uudessa psykiatrisessa DSM-5 diagnoosijärjestelmässä aspergeria ei enää ole. Lopultakin on päästy eroon ainakin yhdestä diagnoosista joka on aiheuttanut kiistoja lääkäreitten ja potilaitten välillä. Tässä eräs tyypillinen tapaus lapsesta, joka sai skitsofrenian leiman ja lääkityksen ilman tarvetta.

Päiväkodissa lapsi leikki ryhmässäkin omia leikkejään. Kotipihalla kavereina oli omat sisarukset. Kolmannella luokalla matkat uuteen kouluun oli aluksi hankalia ja hän eksyi helposti, Aluksi oli vaikea löytää vaihtuvat luokat ja noudattaa jaksoittain muuttuvia lukujärjestyksiä. Ongelmat medikalisoitiin ja lapsi lähetettiin epilepsiatutkimuksiin.

Kun epilepsiaa, eikä muutakaan neurologista havaittu, todettiin, että lapsen sosiaaliset ongelmat kuuluvat psykiatriselle osastolle. Lapsi joutui yllättäen sisälle outoon sairaalaympäristöön. Hänelle syötettiin psyykenlääkkeitä ja testattiin lääkkeen vaikutuksen alaisena.

Todettiin sitten, että älykkyysosamäärä on idiootin tasolla. Ensimmäinen diagnoosi oli laaja-alainen kehityshäiriö ja hoitona kaksi vuotta psykiatrisella osastolla. Tämä tuntui vanhemmista oudolta, kun lapsi oppi soittamaan nuoteista 4 vuotiaana ja lukemaan 5 vuotiaana, eikä koulussa ollut vaikeuksia oppiaineissa. Psykiatri totesi, että kyllähän lapsi voi oppia mekaanisesti vaikka kognitiiviset kyvyt puuttuu.

1 kommentti:

Jokunen kirjoitti...

Entäpä jos paljon korkeakouluopintoja suorittaneelle ja klasisella musiikillakin itseään elättäneelle aikuiselle aspergerille tarjotaan samaa selitystä: "oppinut kaiken koulussa ulkoa", ja kieltäydytään (palvelun tarjoaja) auttamasta niissä asioissa, joihon yhteiskunta on lääkärin suosituksesta "avun" myöntänyt. Kommunikointi tapahtuu olemalla kuuntelematta, latelemalla perättömiä syytöksiä, henkisesti hiostamalla, pilkallisuudella, naureskelulla, ymmärtämättömyydellä? Saadaan henkilö lamaannutettua ja näännytettyä, ja sitten kieltäydytään kommunikoimasta kokonaan. Yhteys maksajaan on katkennut jo aiemmin, voimat loppu, niin että puhelinnumeroidenkin kaivaminen ja kontaktin otto ylivoimaista. Tietokoneen käyttö aistiyliherkkyyksien takia raskasta. Tilanteet "auttajien" kanssa jäävät assin mieltä vaivaamaan vuosikausiksi vaikeuttaen arkielämää, työnteosta/ opinnoista puhumattakaan. ÄO on todettu korkeaksi, samoin lahjakkuustaso.