ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

tiistai 21. kesäkuuta 2016

Naisellinen suojaava tekijä

Baron-Cohen ei ajattele, että “äärimmäinen miesten aivot teoria” selittäisi yksinomaan autismin. Toinen ajatus syntyy, kun tarkastellaan tyypillisiä naisten vahvuuksia. 

Naishormonit ja naisille tyypillinen aivojen rakenne lisää kykyä aistia muiden tunteita ja tekee sosiaaliset näkökohdat keskeisimmiksi. Tämä saattaa suojata naisia monilta geneettisiltä tai ympäristön tekijöitä, jotka voiva aiheuttaa autismia. Tätä ajatusta kutsutaan "naispuoliseksi suojaavaksi" tekijäksi.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että perheissä joissa on autistismi diagnoosin saaneita tyttöjä, on perimässä suurempi määrä geenien  mutaatioita kuin on perheissä, joissa vain pojat ovat saaneet diagnoosin.

Oli niin tai näin, niin Baron-Cohenin mukaan aina tulee olemaan enemmän autistisia poikia kuin tyttöjä. "Luulen, että sitten kun pystymme hyvin tunnistamaan autismin naisilla, jää edelleen miesenemmistö". "Tosin se ei enää ole neljän suhde yhteen. Voisi olla kuitenkin enemmän kuin kahden suhde yhteen. "

 


 Aiheesta lisää:

Maia Szalavitz (2016) The Invisible Girls. Scientific American Mind Vol 27, Issue 2

N. Goldenfeld, S. Baron-Cohen and S. Wheelwright (2006) Empathizing and systemizing in males, females and autism. Clinical Neuropsychiatry 2(6):338
Lähetä kommentti