ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 20. kesäkuuta 2016

Testosteronin vaikutus lapsivedessä

Baron-Cohenin vuonna 2013 johtamassa tutkimuksessa, todettiin, että autististen lasten aivojen erot neurotyypiilissin lapsiin näkyi alueilla joilla yleensä vaihtelevat sukupuolen mukaan neurotyypillisillä lapsilla.

Monet tutkimukset ovat tukeneet Baron-Cohenin ideaa. Vuonna 2010 hän ja hänen kollegansa totesivat, raskauden aikana korkeampiin testosteronipitoisuuksiin altistuvien sikiöiden lapsivedessä raskauden aikana saavan enemmän autismin piirteitä.

Vuonna 2015 Baron-Cohen julkaisi tanskalaisen aineiston lapsivesianalyysista. Tutkijat havaitsivat, että poikiin, joilla oli autismi diagnoosi liittyi korkeampia sikiön testosteronin ja muiden hormonien altistuksia. Tutkituissa oli liian vähän autismikirjon tyttöjä, joten tarvitaan uusi aineisto, joka analysoidaan myöhemmin syntyneiden joukosta.

Lisätodisteita on tullut suuresta ruotsalaisesta tutkimuksesta vuonna 2015, jossa todettiin, että äideillä joilla on munasarjojen monirakkulatauti joka aiheuttaa kohonneita mieshormoonipitoisuuksia, on 59 prosenttia suurempi riski synnyttää autistinen lapsi kuin terveellä naisella.


Aiheesta lisää:

Maia Szalavitz (2016) The Invisible Girls. Scientific American Mind Vol 27, Issue 2

R Moseley, M Correla, S Baron-Cohen, Y Shtyrov, F Pulvermüller, B Mohr (2016)
Reduced Volume of the Arcuate Fasciculus in Adults with High-Functioning Autism Spectrum Conditions
Frontiers in Human Neuroscience 10:214
Lähetä kommentti