ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

tiistai 13. lokakuuta 2015

Viksu ja Esku

Viksu syntyi vuonna 1992. Viksu oli mitä kiltein vauva, en osannut ajatella minkään olevan sen kummemmin. 

Hiljainen hän kyllä oli, eikä halunnut huomiota osakseen. Noin kaksivuotiaana Viksu halusi vain keinua ulkona ja säntäsi vauhdilla minne vain, kun rattaista nostettiin. Puhetta ei ruvennut tulemaan ja leluista poika ei enää kiinnostunut. Isä sai Viksun hetkeksi työntämään leikkiautoa ja painamaan musiikkisoittimen nappeja.

Kolmevuotiaana aloitettiin tutkimukset ja neljävuotiaana Viksu sai autismi- diagnoosin. Tiesimme, että jotain oli vialla, pojan liikkeet ja olemus hämmästyttivät yhä enemmän. WC-asiat, pukeminen ja syöminen tuottivat myös melkoisia vaikeuksia. Viksu valvoi usein öisin, söi kaikkea, mitä suuhunsa nappasi, uskomattomia olivat myös sotkut, joita siivosimme päivittäin.

Poika piti melkein tauotta korkeaäänistä ulinaa sekä sai raivareita jatkuvasti. Sohvat ja sängyt menivät rikki Viksun hypyistä, onneksi isä osasi korjata niitä. Vuodet vierivät, lääkkeitäkin välillä kokeiltiin. Kymmenen ikävuoden jälkeen Viksu alkoi rauhoittua, ja siivottavaakin oli vähemmän. Disneyn piirroselokuvista oli tullut innostus, ja hyvänä päivänä Viksu katsoi niitä mielellään. Oli totuttu elämään Viksun ehdoilla päivärytmin mukaan.

..jatkuu

Autismi- ja Aspergerliiton Ikääntyminen autismin kirjolla -projekti on koonnut yksien kansien väliin kaksikymmentäyksi pienoismuistelmaa Minun tarinani - kertomuksia autismin kirjolta, joissa kerrotaan, millaista on ollut elää Aspergerin oireyhtymän kanssa. Tarinat ovat eri ikäisten autismin kirjon ihmisten tai heidän omaistensa kirjoittamia ja kirja on kuvitettu kuvataiteilija Tuuli Aution vesiväritöillä. Kirjan voi tilata itselleen tai edustamalleen organisaatiolle postikulujen hinnalla osoitteesta info[at]autismiliitto.fi.
Lähetä kommentti