ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

tiistai 6. lokakuuta 2015

Suuret elämänmuutokset aina merkinneet jonkinlaista katastrofia


Työtoiminnan puitteissa Jyri saa toteuttaa itseään taide-, musiikki- ja draamaryhmässä. 
Taideryhmässä tehty työ tuli toiseksi Papunetin piirustuskilpailussa. Sekä Jyrin oman asunnon että meidän kotimme seiniä koristavat hänen tekemänsä värikylläiset taulut. Töissä hän käy leipomolla, kaupassa hyllytyksessä ja pullonpalautusautomaatin tyhjennyksessä sekä puistotöissä.

Jyri asuu autismin kirjolaisille suunnitellussa palvelukodissa omassa pienessä kaksiossa. Itse kirjoitetut päiväohjelmat ja jokailtaiset päiväkirjat auttavat arjen hallinnassa. Aina eivät aikataulut pidä kotitöiden tekemisessä. 
Vireystaso vaihtelee ja uupumus välillä iskee. Jyri tarvitseekin rutiinien rikkomista kotiviikonloppuina ja lomilla, joita hän kovasti odottaa. Mökillä eletään kuin ”pellossa”, minkä jälkeen järjestäytynyt elämä taas maistuu. Lomat eivät siis ole monien muiden autistien tavoin ongelma.

Monet autistit kärsivät myös siitä, että ohjaajat vaihtuvat. Jyriä tällaiset muutokset näyttävät päinvastoin piristävän. Toki hänelläkin on omat suosikkinsa. Suuret elämänmuutokset, kuten muutto ja koulun vaihtuminen ovat kuitenkin aina merkinneet jonkinlaista katastrofia.

Toivottavasti Jyri kuten muutkin ikääntyvät autistit saavat elää tasapainoista ja mielekästä elämää, kukin omien yksilöllisten tarpeittensa ja tahtonsa mukaisesti. Meille vanhemmille Jyri tuottaa paljon iloa: hän soittaa meille pianoa viikonloppuisin, auttaa lumitöissä ja siivouksissa ja on korvaamaton apu mökkitöissä kesällä. 

...jatkuu

Autismi- ja Aspergerliiton Ikääntyminen autismin kirjolla -projekti on koonnut yksien kansien väliin kaksikymmentäyksi pienoismuistelmaa Minun tarinani - kertomuksia autismin kirjolta, joissa kerrotaan, millaista on ollut elää Aspergerin oireyhtymän kanssa. Tarinat ovat eri ikäisten autismin kirjon ihmisten tai heidän omaistensa kirjoittamia ja kirja on kuvitettu kuvataiteilija Tuuli Aution vesiväritöillä. Kirjan voi tilata itselleen tai edustamalleen organisaatiolle postikulujen hinnalla osoitteesta info[at]autismiliitto.fi.
Lähetä kommentti