ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 5. lokakuuta 2015

Henkilökohtainen avustaja, musiikkia ja ratsastusta

Pekka Tanin vastaanotto mullisti Jyrin elämän. Diagnoosi tarkentui: autistinen häiriö ilman älyllistä kehitysvammaisuutta. 

Lääkitys vähennettiin minimiin. Tani kirjoitti lausunnon, jossa suositteli Jyrille musiikkiterapiaa ja ratsastusta. Kela korvasi musiikkiterapian aluksi, sittemmin sitä on jatkettu omalla kustannuksella. Bändikerhon Jyri oli aloittanut jo aiemmin ja ratsastamistakin oli jo kokeiltu.

Nyt Jyri soittaa neljää instrumenttia: pianoa, rumpuja, bassokitaraa ja akustista kitaraa. Musiikkitunnit jatkuvat, samoin viikoittainen bändikerho. Ratsastuksessa Jyri on varsin taitava. Hän osallistuu myös oman nimikkohevosen hoitoon. Jyri tykkää lenkkeillä, hiihtää, uida, keilata, pelata sulkapalloa ja tehdä mitä tahansa liikuntaan liittyvää. Kaikki palaa lapsuuden mielenkiinnon kohteisiin. Taksikyydit mahdollistavat liikkumisen harrastuksiin.

Keväällä 2015 saatu vapaa-ajan avustaja on myös kullanarvoinen. Tärkeää on, että Jyri saa itse avustajan kanssa suunnitella, mitä tehdään. Hän sai olla myös valitsemassa avustajaansa. Ongelmanahan on ollut, että toiset ovat pitkälle päättäneet asioista Jyrin puolesta. Oman mielipiteen ilmaiseminen ja valintojen tekeminen on ollut vaikeaa. Oikeutta henkilökohtaiseen avustajaan ei pitäisi lain mukaan keneltäkään evätä. Avustajan on oltava kuitenkin avustettavalleen oikeanlainen. Meillä kävi onni.

 
...jatkuu

Autismi- ja Aspergerliiton Ikääntyminen autismin kirjolla -projekti on koonnut yksien kansien väliin kaksikymmentäyksi pienoismuistelmaa Minun tarinani - kertomuksia autismin kirjolta, joissa kerrotaan, millaista on ollut elää Aspergerin oireyhtymän kanssa. Tarinat ovat eri ikäisten autismin kirjon ihmisten tai heidän omaistensa kirjoittamia ja kirja on kuvitettu kuvataiteilija Tuuli Aution vesiväritöillä. Kirjan voi tilata itselleen tai edustamalleen organisaatiolle postikulujen hinnalla osoitteesta info[at]autismiliitto.fi.
Lähetä kommentti