ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

torstai 8. lokakuuta 2015

Hän ei halunnut hyväksyä Asperger-diagnoosia

 Liinukka


’Liinukka’ sai 25-vuotiaana (2006) diagnoosit Aspergerin oireyhtymä ja kielellisen kehityksen erityisvaikeudet. Hän itse ehdottomasti vastusti uutta diagnoosia, eikä sitä hyväksynyt. Hänen mielestään hänellä oli MBD-oireyhtymä, joka oli diagnosoitu hänellä yhdeksänvuotiaana. Sil- loinhan (1989) ei Aspergerista puhuttu vielä mitään.

Asperger-diagnoosi siis mullisti Liinukan ajatukset ja käsityksen itsestään. Hän ei kai halunnut muuttua. Kului vuosia, ennen kuin hän hyväksyi, että hänellä on Asperger-piirteitä ja alkoi määritellä itsensä henkilöksi, jolla on Asperger. Suurena apuna itseensä tutustumisessa Liinukalla oli henkilökohtainen neuropsykiatrinen valmentaja, joka teki pitkäjänteisesti työtä hänen kanssaan. Nyt Liinukka tuntee itseään ja ominaispiirteitään paremmin ja osaa niistä kertoa myös muille.

Liinukka asuu itsenäisesti ja hoitaa ammattitaidolla ja rakkaudella kahta kissaansa. Hän maalaa akvarellimaalauksia, käy taidestudiolla ja kuvataideyhdistyksen ryhmässä viikoittain. Liinukalla on kaksi ammatillista tutkintoa (maatalouden perustutkinto/eläintenhoitaja sekä kuva-artesaani). Sopivaa tuettua työtä ei kuitenkaan ole löytynyt useista yrityksistä huolimatta.

Tulevaisuudessa Liinukan haaveissa on löytää miesystävä, jonka kanssa voisi perustaa perheen. Hän toivoo saavansa käydä taidestudion ryhmässä jatkossakin ja haaveilee myös maalauksiensa myynnistä. Äidin toiveena on, että Liinukka löytäisi ystävän/toverin ja hänelle järjestyisi merkityksellistä tekemistä arkipäiviin, esimerkiksi työtoimintaa. 

...jatkuu

Autismi- ja Aspergerliiton Ikääntyminen autismin kirjolla -projekti on koonnut yksien kansien väliin kaksikymmentäyksi pienoismuistelmaa Minun tarinani - kertomuksia autismin kirjolta, joissa kerrotaan, millaista on ollut elää Aspergerin oireyhtymän kanssa. Tarinat ovat eri ikäisten autismin kirjon ihmisten tai heidän omaistensa kirjoittamia ja kirja on kuvitettu kuvataiteilija Tuuli Aution vesiväritöillä. Kirjan voi tilata itselleen tai edustamalleen organisaatiolle postikulujen hinnalla osoitteesta info[at]autismiliitto.fi.
Lähetä kommentti