ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

lauantai 27. kesäkuuta 2015

Kamelin maito on täydellistä ravintoa

Kamelit pikkeavat kaikista muista eläimistä. Kamelit eivät ole märehtijöitä mutta kylläkin sorkkaeläimiä. Niillä on joilla on kolme vatsaa, joilla ne märehtii.  

Kamelit tulevat toimeen äärimmäisissä ilmasto-olosuhteissa niin kylmässä, kuumassa kuin kuivassa. Ne selviävät ilman vettä jopa 30 päivää ja vain vähällä ruoalla tuottaen silti korkealaatuista maitoa. Kamelin maito on tunnettu sen terveydellisistä vaikutuksista, jotka perustuvat eläimen ainutlaatuiseen immuniteettijärjestelmään.

Kamelin maito on erittäin ravinteikasta. Kamelinmaidossa on korkea C-vitamiinipitoisuus. Viisi kertaa enemmän kuin lehmän maidossa. Rautaa on kymmenkeratainen määrä ja kalkkia.

Kamelin maidon rasvapitoisuus vaihtelee elinympäristön ravinnonsaannin mukaan.  Yleensä se sisältää vain 2% rasvaa.  Rasvamolekyylit on kiinnittyneet proteiiniin, joka merkitsee, että maksan ei tarvitse käsitellä rasvaa.  Yleisesti se sisältää monityydyttämättömiä rasvahappoja. Siinä on enemmän kuin lehmän maidossa omega 3 ja omega 6 rasvahappoja.

Kamelin maito on täydellistä ravintoa. Se täyttää kaikki ravintoainevaatimukset.  Maito käytetään yleensä sellaisenaan ilman pastorointia, sillä sellaisenaan siinä on parhaat ravinto- ja immunologiset ominaisuudet tallella. Vain kaupallisiin tarkoituksiin sitä pastoroidaan.


Obaid Ullah Beg, Hedvig von Bahr-Lindström, Zafar H. Zaidi, Hans Jörnvall. Characterization of a camel milk protein rich in proline identifies a new β-casein fragment. Regulatory Peptides, Volume 15, Issue 1, August 1986, Pages 55-61.

P. Restani, A. Gaiaschi, A. Plebani, B. Beretta, G. Cavagni, A. Fiocchi, C. PoiesiI, T. Velona, A.G. Ubazio and C.L.. Cross-Reactivity between milk proteins from different animal species. Clinical and Experimental Allergy, 1999, Volume 29, 997-1004.

Ei kommentteja: