ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 21. marraskuuta 2016

Autismin pioneerit kotoisin samalta alueelta Euroopasta

Kaikki kolme autismin pioneeria olivat kotoisin silloisen Itävalta – Unkarin kerisarikunnan, nykyisen Ukrainan ja Itävallan alueelta. Kaikki olivat saksan taitajia, joka tuolloin oli tieteen kieli. Vaikka Suharevan tutkimus julkaistiin alunperin venäjäksi, jo seuraavana vuonna se julkaistiin alan johtavassa saksankielisessä julkaisussa.

Ei siis ole mitään suoraa näyttöä siitä, että autismin pioneerit olivat olleet alunperin tietoisia toistensa työstä. Leo Kanner mainitsi Suharevan tutkimuksen vuonna 1949. Asperger ja Kanner myöhemmin kyllä mainitsivat toistensa työstä, mutta pitivät niitä erillisinä oireyhtyminä.

Suhareva työskenteli lastenpsykiatrian professorina Moskovan yliopistosairaalassa, kunnes siirtyi eläkkeelle vuonna 1969, ja kuoli vuonna 1981. Suhareva työ on tunnustettu Venäjällä. Muistoartikkeli julkaistiin vuonna 2011, kun hänen 120 vuotta hänen syntymästään tuli täyteen.


Lähteet
Manouilenko I & Bejerot S (2015). Sukhareva - Ennen Aspergerin ja Kanner. Nordic Journal of Psychiatry, 1-4 PMID: 25826582
Lähetä kommentti