ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

perjantai 15. heinäkuuta 2016

Sentraalinen koherenssi

Koska autismikirjon ihmisten on vaikea ymmärtää kokonaisuuksien ja osien välisiä sekä syy- ja seuraussuhteita (sentraalinen koherenssi), faktat ja neuvot on hyvä esittää konkreettisen tarinan muodossa: miksi ja millaisten ruokien syöminen on tärkeää: esimerkiksi energian saamiseksi niiden asioiden tekemiseen, josta nautimme. 

Asiat kannattaa havainnollistaa yhdistämällä ne tuntemuksiin: huono ravinto väsyttää ihmistä, tekee hermostuneeksi ja masentuneeksi, jne. Autismikirjon henkilöt eivät välttämättä osaa suhteuttaa omia syömisiään ravitsemustietouteen, mutta selkeästä ja jäsennellystä, visuaalisesti esitetystä käytännön tiedosta voi olla paljon hyötyä. Autismikirjon häiriö ei ole sairaus, joka voisi parantua, vaan synnynnäinen poikkeavuus – mutta syömishäiriö voi korjaantua ohjauksen ja oppimisen kautta.

Mietin elämäni ruokailutilanteita lapsuudesta lähtien, kertoo Sylillisen toimittaja Karla Löfgren. Mummolassa oli turvallista syödä muiden kanssa rauhallisessa tunnelmassa, kun ruokakin oli tuttua ja puhdasta: vain perunaa ja ruskeaa kastiketta ja jotain lihaa. Halusin ja sain ateriani ilman sipuleita ja porkkanoita, jotka tuntuivat liukkailta ja inhottavilta suussa, maistuivat pelottavan erilaisilta ja näyttivät sekavilta ja epäilyttäviltä.


Karla Löfgren (2015) Syömishäiriön taustalla autismin kirjon häiriö? Sylillinen 9.9.2015   

Ei kommentteja: