ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

perjantai 26. syyskuuta 2014

Oma itseni -ToIsiN - kuin muut...

Paula Tilli kertoo teoksessaan "Toisin" kuinka asperger -ihminen joutuu uhraamaan terveytensä yrittäessään elää kuin normaalit ihmiset. 

Monien lääkäreittenkin on vaikea ymmärtää, miksi assit eivät voi oppia elämään niin kuin oikeat ihmiset. Asperger aiheuttaa heidän mielestään toimintarajotteita, jotka voidaan oppia voittamaan, jos ei muuta niin käytösterapialla. Siinä ei kuitenkaan oteta huomioon millaista ahdistusta tämä itsensä muuttaminen asperger -ihmiselle aiheuttaa.

Paulan tarina kertoo siitä, kuinka assi yrittää koko ikänsä sopeutua tavisten yhteiskuntaan matkimalla ympäristönsä tapaa toimia. Tämä aiheuttaa ahdistusta, kun ihminen ei voi olla oma itsensä. Ainoa tapa selviytyä tästä terveenä on hakeutua ympäristöön, jossa voi olla oma itsensä. Tämä merkitsee yksinäisyyttä tai uutta kulttuuria, jossa assi voi elää kuin muutkin muukalaiset.

Uudessakin kulttuurissa assit viihtyvät omissa oloissaan. Harvoin uusikaan ympäristö hyväksyy erakkoa. Assia pidetään outona ja yritetään sosialisoida kiusaamalla poikkauvuudesta tai houkuttelemalla positiivisilla kannustimilla yhteisten harrastusten pariin.
Paula kertoo autismin kirjon ihmisen kasvusta ja oman outoutensa löytämisestä. Hyväksyttyään aspergerinsa vapauttaa Paulan huomaamaan, että hänen ei tarvitse elää kuten tavikset, vaan voi olla oma itsensä.

Paula oli muuttanut itsensä aviovaimoksi. Mutta vaimona hän koki olevansa huono. Aspergerin löytäminen ja halu elää lopultakin omanlaistaan assin elämää merkitsi vapautusta, mutta myös eroa.

Assina Paula kokee olevansa lopultakin vapaa ja onnellinen. Myös assinakin eläminen on edelleen itsensä löytämistä, oppimista ja muuttumista, mutta ihmisen omilla ehdoilla.

"Se, ettei Aspergerin syndrooma näy ulospäin, tekee usein elämäni vaikeaksi. Joskus toivoisin, että olisin ulospäin yhtä poikkeava kuin olen sisältäpäin - silloin ympäristö voisi ehkä hyväksyä erilaisuuteni helpommin."

Toisin : minun Asperger-elämäni. Finn Lectura, Helsinki, 2013. 239 sivua. Saatavissa kirjastoista ja kirjakaupoista. Hinta 29 €.

Katso myös arvostelu Puoltajassa

Inhimillinen tekijä 26.9.2014 klo 22.00 TV 1. Katsottavissa myös Areenassa (Poistuu 16.9.2015).
Lähetä kommentti