ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

torstai 14. heinäkuuta 2016

Syöminen stimmailuna

 Syöminen stimmailuna auttaa hallitsemaan syömistä ja kätkemään oudon käytöksen.

Autismikirjolaisten pyrkimys itsensä rauhoittamiseen ”stimmauksella”, joka tarkoittaa toistavaa liikettä tai tekemistä, esimerkiksi keinumista, hypistelyä, pyörimistä tai ääntelyä, voi ilmetä napostelemisena ja imeskelemisenä.

Syömisestä saattaa tulla stressinhallintakeino, jolla kompensoidaan vaikeuksia, huonoa itsetuntoa, levottomuutta ja pahaa oloa. Tuottavathan sokeri- ja rasvapitoiset ruoat aivoissa myös runsaasti mielihyvää dopamiinien ja opioidien erittymistä aiheuttamalla.

Ylensyömiseen voi johtaa myös autistien vaikeus kylläisyyden tunteen tunnistamisessa, mikä saattaa liittyä hypotalamuksen toimintaan, sekä toiminnanohjauksen vaikeudet: kykenemättömyys suunnitella, toteuttaa ja lopettaa omaa toimintaa. Johonkin tiettyyn aineeseen voi liittyä epätavallisen paljon aistinautintoa.

Autismikirjon häiriöön voi kuulua myös aistielimien integraation toimintahäiriö, joka vaikuttaa nautitun ruoan määrään. Autismin oireistoon sisältyvä pakottava mielenkiinto voi saada kohteekseen ruoan ja syömisen, ja ajatukset alkavat askarrella näissä jatkuvasti. Anoreksiaa sairastavien kiinnostus resepteihin, ruuanlaittoon ja leipomiseen on hyvä esimerkki tästä, samoin kalorien laskeminen ja tulevien syömisten suunnittelu.

Karla Löfgren (2015) Syömishäiriön taustalla autismin kirjon häiriö? Sylillinen 9.9.2015 

Samantha Craft at Everyday Asperger's
http://everydayaspergers.com/2013/08/12/eating-disorders-and-females-with-aspergers/

Ei kommentteja: