ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Kehonhallinta viehättää aspergeria

Aspergerit etsivät ennakoitavuutta, säännönmukaisuutta,  järjestystä ja selkeyttä monimutkaisessa maailmassa. Oma keho on temppeli, johon aspergri voi itse vaikuttaa. Siksi kehonhallinta häntä viehättää.

Oma keho on ideologinen taistelukenttä: siinä riitelevät feministiset käsitykset naisten oikeudesta näyttää siltä, mitä luonnollisesti ovat, ja viihdeteollisuuden vaatimukset barbie-standardien täyttämisestä. Seksikkyys ja moraali sekoittavat pakkaa entisestään, sillä Asperger-ihmisten on erityisen vaikea käsittää sosiaalisia normeja esimerkiksi siitä, miten paljon naisen kuuluu peittää ja mitä hänen suorastaan odotetaan paljastavan.

He kokevat erityisen voimakkaasti muiden ihmisten arvostelun ja paheksunnan ja pohtivat epätavallisen paljon, mitä voisivat tehdä sopeutuakseen joukkoon tai yhteiskuntaan, vaikka toisaalta kapinoivatkin monia normeja vastaan.

Maailman ja elämän suunnattoman monimutkaisuuden ja monivivahteisuuden vastapainoksi kaloritaulukon ja vaa’an numerot viehättävät Asperger-ihmistä selkeydellään ja yksiselitteisyydellään.

Muut ihmiset sosiaalisine sääntöineen ovat aspergerille useimmiten kiusallinen ja tuskastuttava arvoitus. Numerot eivät valehtele eivätkä teeskentele, vaan niissä on johdonmukaisuutta ja ennustettavuutta, joka elämästä ja kanssakäymisestä puuttuu. Kehonpaino on luku, jonka kontrolloiminen merkitsee turvaa ja rauhaa.

Sam Craft näkeekin syömishäiriön eräänlaisena indikaattorina maailman kaoottisuudesta, epäoikeudenmukaisuudesta ja rahanahneudesta, ja yrityksenä rakentaa oma erillinen, organisoitu nurkkaus siihen – joskin valitettavan äärimmäinen ja vaarallinen.
Karla Löfgren (2015) Syömishäiriön taustalla autismin kirjon häiriö? Sylillinen 9.9.2015  

Samantha Craft at Everyday Asperger's
http://everydayaspergers.com/2013/08/12/eating-disorders-and-females-with-aspergers/

Ei kommentteja: