ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

tiistai 12. heinäkuuta 2016

Syöminen haastaa Aspergerin

Aspergerit kiinnittävät tavanomaista kiinteämpää huomiota kaikenlaisiin ruokaa koskeviin sääntöihin, joita mediassa ja arkiajattelussa kiertävät tiedot ja mielipiteet pursuavat. 

Ne ”syöksyvät mielessä kuin filminauha” tai ”itseään taukoamatta ääneen lukeva ensyklopedia”, Sam Craft kuvaa blogissaan Everyday Aspergers. Mitä pidetään terveellisenä, mitä taas normaalina ja hyväksyttävänä; mihin mainokset kannustavat; mitä erilaiset lähipiirit suosivat; mitä pidetään hienona ja houkuttelevana, ja mitä muita positiivisia mielleyhtymiä tiettyihin ruokiin liittyy – sen lisäksi, mitä ihminen itse on tottunut syömään, tai mikä sopii hänen vatsalleen – nämä keskenään ristiriitaiset ihanteet, säännöt ja odotukset hämmentävät ajattelussaan ehdotonta, intensiivistä ja herkkää Asperger-ihmistä.

Media-altistus ohjelmoi näkemään kehonrasvan pahana. Perfektionistisesti ajatteleva Asperger-ihminen tuntee pienenkin epätäydellisyyden häiritsevänä, jopa hälyttävänä. Suhteellisuudentajun puutteet johtavat siihen, ettei hän koe olevansa kyllin hyvä, jollei pysty pätemään kaikkein vaativimmilla täydellisyyden mittareilla.

Karla Löfgren (2015) Syömishäiriön taustalla autismin kirjon häiriö? Sylillinen 9.9.2015

http://everydayaspergers.com/2013/08/12/eating-disorders-and-females-with-aspergers/

Lähetä kommentti