ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

perjantai 1. heinäkuuta 2016

Jäsentymätön sukupuoli-identiteetti

Sukupuoli-identiteettihäiriön (Gender identification disorder, GID) ja autismikirjon häiriöiden välistä yhteyttä on tutkittu. 

De Vries ym. (2010) totesivat, että 7,8 % GID-diagnoosin saaneista lapsista täyttää myös autismikirjoon kuuluvan häiriön kriteerit. Vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin pukeutuminen voi merkitä myös konkreettista pakoa omasta AS-persoonallisuudesta (Hénault 2006).

Aistipoikkeavuudet saattavat vaikuttaa seksuaalisiin mieltymyksiin. Seksuaaliseen suuntautumiseen liittyen AS-potilaan on toisinaan kuultu kommentoivan: "Ihastun ennen kaikkea persoonaan, sillä ei ole väliä, onko hän mies vai nainen."

Lähde:

Petra Waris, Tuula Kulomäki ja Pekka Tani. Aspergerin oireyhtymä tytöillä ja naisilla Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2011;127(15):1571-7

De Vries ALC, Noens ILJ, Cohen-Kettenis PT, van Berckelaer-Onnes IA, Doreleijers TA. Autism spectrum disorders in gender dysphoric children and adolescents. J Autism Dev Disord 2010;40 Suppl 8:930 - 6.

Hénault I. Asperger syndrome and sexuality from adolescence through adulthood. 1. painos. Lontoo: Jessica Kingsley Publishers 2006.
Ei kommentteja: