ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

perjantai 8. heinäkuuta 2016

Aspergerin ja syömishäiriön yhteiset piirteet

Naispuolisten Asperger-potilaiden taudinkuva on jäänyt tutkimuspaitsioon, kirjoittaa Yale-yliopiston Ami Klin. 

He ovat usein huomaamattomia, ryhmien hiljaisimpia. Poikia hieman sosiaalisempina Asperger-tytöt käyttävät älykkyyttään vuorovaikutustilanteiden tarkkaan havainnointiin. Asperger-lapset ja nuoret tulevat helposti syrjityiksi ja kiusatuiksi erikoisen käyttäytymisensä, ”outoutensa” vuoksi, ja joutuvat näkemään paljon vaivaa joukkoon sulautuakseen, yleensä ikätoveriensa käyttäytymistä jäljittelemällä.

He saattavat opetella luontevia asentoja, äänenkäyttöä ja reagoimista tv:stä ja elokuvista peittääkseen autismille luontaisen hämmennyksensä sosiaalisissa tilanteissa. Tämä ”näytteleminen” kuluttaa psyykkisiä voimavaroja ja lisää tarvetta yksinäiseen ”akkujen lataamiseen”. Sosiaalisten tilanteiden kuormittavuus johtaa uupumukseen, joka altistaa masennukselle, ahdistukselle ja syömishäiriöille.

Asperger-tyttöjen erityismielenkiinnon kohteet voivat olla sukupuolelle ja iälle tyypillisiä: eläimet, fantasia, laulajat, anime, taide tai kirjallisuus, mutta kiinnostus on erittäin intensiivistä ja aikaavievää. Asperger-oireisiin kuuluu myös ajattelun avaruudellisuus ja visuaalisuus vastakohtana länsimaisessa kulttuurissa yleiselle verbaaliselle ja lineaariselle ajattelulle, sekä muut tietojen käsittelyn ja yhdistelyn erikoisuudet.

Mustavalkoinen ajattelu ja suhteellisuudentajun puute ovat tyypillisiä, samoin omiin sääntöihin ja rutiineihin kiinnittyminen. Erityispiirteet saattavat aiheuttaa ongelmia opiskelu-, työ- ja ihmissuhdeasioissa.
Karla Löfgren (2015) Syömishäiriön taustalla autismin kirjon häiriö? Sylillinen 9.9.2015 

Tania A Marshall https://taniaannmarshall.wordpress.com/2013/03/15/asperger-syndrome-in-girls-and-women-keeping-up-appearances-and-missed-diagnosis/
https://taniaannmarshall.wordpress.com/?s=anorexia&submit=Search

Ei kommentteja: