ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

lauantai 21. toukokuuta 2016

Oikeudenmukaisuus ei ole kulttuureista riippumatonta

Ihmisen oikeudenmukaisuutta testaavan peli vietiin Amerikasta testattavaksi muihin kulttuureihin eri puolilla maailmaa. 

Tutkijat tekivät saman kokeen 14 etnisessä yhteisössä Tansaniasta Indonesiaan. Eroja pelaajien käytöksessä näkyi molemmilla pelaajilla. Missään tutkitkitussa yhteisössä ei löytynyt ihmisiä, jotka olisivat olleet täysin itsekkäitä (eli tarjosi vähiten, ja kieltäytyi jaosta), mutta keskimääräiset tarjoukset paikasta toiseen vaihtelivat suuresti.  

Yhteiskunnissa, joissa lahjan antamisella on tapana hakea liittolaisia ja hyväksyntää tai saada uskollisuutta, ensimmäinen pelaaja teki usein kohtuuttoman edullisen tarjouksen jopa yli 60 prosenttia, ja toinen pelaaja saattoi hylätä ne. Tällaista käyttäytymistä ei juuri koskaan havaittu Yhdysvalloissa.

Kun tutkimusta esiteltiin antropologian osastolla Brittiläisen Columbian yliopistossa Kanadassa se sai vihamielisen vastaanoton. Antropologiaa  yhteiskuntatieteissä kiinnostaa yleensä kulttuurierot. Nuoren tutkijan menetelmiä joissa käytettiin pelejä ja tilastoja testaukseen ja vertailuun kulttuurien välillä pidettiin arvostelijoiden mielestä kovina ja tutkimuskohteeseen vaikuttavina. "Professorit antropologian osastolla eivät hyväksyneet  menetelmiä. Sana ‘epäeettistä’ nousi esiin" . Se havainto, että oikeudenmukaisuus ei ole kulttuurista riippumatonta oli vaikea hyväksyä.
Lähde:
Ethan Waters 25 helmikuu 2013, Pacific Standard MagazineLähetä kommentti