ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

lauantai 16. huhtikuuta 2016

Syrjintää lastensuojelun nimissä

Perheitä tuhoutuu väärien syytösten takia. Sosiaalityöntekijöille annetaan liikaa valtaa.

– Imran, Pakistan

Juristi Leeni Ikonen on myös Lokakuun liikkeenä tunnetun kansalaisjärjestön perustaja. Se ajaa lastensuojelutapauksiin sotkeutuneiden vanhempien ja lasten asiaa. Ikosen mukaan järjestelmään kuuluvasta sijoitustoiminnasta on tullut elinkeino, joka tarvitsee jatkuvan asiakasvirran.

– Kukaan Suomessa ei ole kysynyt, mitä tämä lasten syrjäyttäminen maksaa. Ollaan valmiita maksamaan 15 000 euroa kuukaudessa sijaishuoltotaholle, joka puhuu diagnooseista ja oireilusta, eikä vaadita minkäänlaista laatua. Se on nykyään miljardibisnes.

Yle News pyysi sosiaali- ja terveysministeriön sosiaalineuvos Marjo Lavikaista vastaamaan Ikosen väitteisiin. Lavikainen kuitenkin totesi, että valtio ei tiedä, kuinka paljon rahaa se käyttää sijoitustoiminnan kustannuksiin.

– Mekin haluamme tietää asiasta lisää, joten olemme pyytäneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:ää tutkimaan lastensuojelupalvelujen kustannuksia tarkemmin. Saamme raportin tänä keväänä, Lavikainen sanoi.

Yle News otti yhteyttä THL:ään ja kysyi, onko siellä konkreettista tietoa järjestelmän kautta kulkevista rahasummista. Organisaation talouspuolen edustajat antoivat Ylen käyttöön lastensuojelun Kuusikko-työryhmän raportin "Kuuden suurimman kaupungin lastensuojelun palvelujen ja kustannusten vertailu vuonna 2014". Se sisältää lastensuojelun kustannukset kuudessa väkiluvultaan suurimmassa kaupungissa, jotka ovat Helsinki, Vantaa, Espoo, Turku, Tampere ja Oulu.
Jos en tee niin kuin he käskevät, he uhkaavat ottaa lapset pois minulta. Asianajajanikin sanoo, että minun kannattaa pitää suuni kiinni, ja että en pysty taistelemaan järjestelmää vastaan.– Julia, Romania


Siitä on nyt kolme vuotta, ja näen lapsia yhä harvemmin. Tämä on samanlainen systeemi kuin Yhdysvalloissa toimiva voittoa tavoitteleva järjestelmä, jossa lapsista saa käteistä.

– Claude, Yhdysvallat

YLE 25.3.2016 Suomalainen lastensuojelu: lasten suojelemista vai voittoa tavoittelevaa liiketoimintaa? Original article

Oikeusasiamiehen raportti 

Ei kommentteja: