ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 8. helmikuuta 2016

Käppyröillä ja hoidoilla vammaiseksi

Geeneissä on varmaan yhteisiä tekijöitä. Veljelläkin oli ongelmia 3. luokan alussa opettajan kanssa säännöistä. Hänestä uusi opettaja ei pitänyt yhtälailla kuria kuin edeltäjänsä. Siitä tuli sitten opettajan aloitteesta koko talven kestäneet tutkimukset ja lopulta todettiin, että pojalla on kolmiulotteisen tilan hahmotusvaikeutta, joka tulee esiin hänen piirroksissaan - ei pysty siirtämään kolmiulotteista tilaa paperille kaksiulotteiseen tilaan.

Ihan hyvä diagnoosi - alkoi saada tukiopetusta geometriasta ja opettajakin perehtyi pojan symptoomiin. Ei kuitenkaan vieläkään mennyt viime keväänäkään aivan hyvin - opettaja sanoi pojasta tulleen luokan poikien (6kpl) "kunkku". Hän alkoi puolustaa poikien tasa-arvoa ja syytti opettajaa "feministipuolueelliseksi". Tästä tuli jälki-istunto ja käytösalennus! Nyt näyttää koulussa menevän paremmin - Sisko auttaa veljeään kovasti koulutehtävissä, koska ei halua hänen tuottavan häpeää suvulleen. Kotona poika on kyllä serkkunsa oloinen - haluaisi johtaa, mutta onneksi ei ole esikoinen - iso sisko osaa pitää kaapinpaikkaa.

Kuopusta on aina pidetty fiksuimpana - ehkä siksi että on nuorin. Idioottidiagnoosi tulikin yllättäen. Äitinsä sanoi että maahanmuuttajalapset, jos ovat tuottaneet ongelmia koulussa on leimattu idiooteiksi. Niimpä poika ei ole ainoa lajissaan.

Itse emme ole tuohon uskoneet pätkääkään. Aluksi diagnoosin tekijä ei tullut itse kertomaan havainnoistaan. Toisen lääkärin piti asia kertoa. Kun emme diagnoosiin uskoneet tuli asianomainen itse kertomaan havainnoistaan. Hän kertoi, kuinka poikaa piti aina herätellä kesken testien, kun oli omissa maailmoissaan, mutta teki lopulta kaikki tehtävät. Sitten meille esitettiin älykkyysosamäärä käppyrä, joka oli kaikilta osin keskiarvon (100)  alpuolella osittain jopa vaikeasti kehitysvammaisen tasolla. Ihmeellistä tämä maailma! Jos lapsi ei ole vammainen, pitää käppyröillä ja hoidoilla tehdä hänestä sellainen.

Kysyin, että onko Aspergerin oireyhtymä suljettu pois. Vastaus oli, että aspergerilla eivät kognitiiviset taidot voi olla näin heikkoja! Sitten tutkija sanoi, että olisi pitänyt isäkin nähdä ennen tutkimuksen suorittamista - ehkä minäkin tarvitsisin vastaavanlaisen diagnoosin.


Lähetä kommentti