ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

torstai 1. lokakuuta 2015

Ilmoitettiin, ettei kouluun voi enää tulla

Jyrille järjestettiin paikka erityisluokassa, jossa oli vahvasti oppimisvaikeuksisia lapsia. Jyri karkaili luokasta ja juoksi koulun ympäri – rehtori perässä. 

Retkillä hän ei pysynyt ruodussa, vaan kulki pitkin ojanpohjia jalokiviä etsien. Opin pian olemaan varuillani kotona, koska harva se päivä opettaja soitti, että Jyri piti hakea pois koulusta kesken päivän. Sitten tuli se päivä, että ilmoitettiin, ettei kouluun enää voi tulla.

Jyri joutui yksityisopetukseen (4 tuntia/viikko) melkein koko alakoulun ajaksi. Lisäksi minä tietysti opetin häntä kotona. Koko tänä aikana otimme Jyrin mukaan joka paikkaan, missä kävimme: mökkilomat, Lapin lomat, ulkomaan- matkat. Näistä Jyri nautti.

Alakoulun lopulla kouluun tuli uusi opettaja, joka sai kontaktin Jyriin musiikin avulla. Opettaja pani hänet improvisoimaan pianolla. Jyri oli lopettanut kaiken pu- humisen aiemmin, mutta nyt hän puhkesi puhumaan. Opettaja otti Jyrin täysiaikaisesti luokkaansa 10 oppilaan ryhmään.

Yläkouluaika oli sitten Jyrille kulta-aikaa. Jyri kävi koulua säännöllisesti ja teki tunnollisesti tehtävät. Kielten kappaleet hän oppi ulkoa ja sanakokeet menivät hyvin. Matematiikassa mekaaniset laskut sujuivat. Jyristä tuli koulun urheilutähti yksilölajeissa. Hän voitti kaikki koulun urheilukilpailut. Urheilumenestys toi arvostusta oppilas- tovereiden silmissä. Hän pääsi koulun kuoroon.

Jyri alkoi käydä pikkuveljen kanssa lenkeillä. Pikkuveli harrasti kestävyysjuoksua urheiluseurassa, ja Jyri meni siihen mukaan. Jyri noudatti pilkuntarkasti harjoitus- ohjelmia. Nuorten sarjoissa tuli menestystä maasto- ja maantiejuoksuissa. Pokaaleja ja palkintoja kertyi. Tuli myös kosolti onnistumisen kokemuksia.


...jatkuu

Autismi- ja Aspergerliiton Ikääntyminen autismin kirjolla -projekti on koonnut yksien kansien väliin kaksikymmentäyksi pienoismuistelmaa Minun tarinani - kertomuksia autismin kirjolta, joissa kerrotaan, millaista on ollut elää Aspergerin oireyhtymän kanssa. Tarinat ovat eri ikäisten autismin kirjon ihmisten tai heidän omaistensa kirjoittamia ja kirja on kuvitettu kuvataiteilija Tuuli Aution vesiväritöillä. Kirjan voi tilata itselleen tai edustamalleen organisaatiolle postikulujen hinnalla osoitteesta info[at]autismiliitto.fi.
Lähetä kommentti