ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

lauantai 15. elokuuta 2015

Autismikirjon käyttäytymismallit ovat yksilöllisiä

Vaikka haastava käytös on tapa viestiä, ei se ole mikään universaali autismin kieli, vaan kullekin lapselle sama käytösmalli merkitsee erilaisia asioita. Onkin tärkeää rakentaa ekologinen kuva lapsen käytöksestä sen erilaisissa yhteyksissään. 

Monilla autismikirjon ihmisillä esiintyy rituaalista käytöstä. Sama rituaali voi toistua eri syistä. Käytöksen, kuten rituaalien selvittely vaatii henkilön toiminnan tarkkaa analyysia, sen sijaan että tehdään hätäisiä johtopäätöksiä, kuten ”rituaalit johtuvat ahdistuksesta”. 

Vaikka johtopäätös saattaa olla suuntaa antava, se ei pidä paikkaansa kuitenkaan kaikissa tapauksissa. Käytös voi muuttua ajan kuluessa. Ei pidä uskoa, että ”tälläisiä he on aina olleet”. 

Menneet tapahtumat ovat tärkeitä, mutta hyvä analyysi vaatii usein musitiinpanoja.  Perheen jäsenillä on tässä tärkeä rooli, sillä tärkeää on tietää mikä todella aiheuttaa haastavaa käytöstä, jotta syy voidaan selvittää ja ahdistuksen aiheuttaja saadaan eliminoitua.Baron-Cohen, (1995) Mindblindness: an Essay on Autism and theory of Mind, MIT Press, London

Ei kommentteja: