ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

lauantai 18. heinäkuuta 2015

Mikrobimi erottaa identtiset kaksoset

Suurin osa suolistomme mikrobiomista koostuu Bacteroides-suvun bakteereista. Jokaisella mistä on oma erityinen bakteeristomme.


Suolistossamme elää yli kilo bakteereja. Niitä on 10–100 biljoonaa, eli yli 10 kertaa enemmän kuin meillä on kehossamme soluja. Bakteereissa on arviolta 10 miljoonaa erilaista geeniä, kun ihmisellä niitö on noin 23 000.

Suolistomme elimiä ohjaa noin 500 miljoonaa hermosolua. Gulia Endersin mukaan vatsassamme elää "toinen minä". "Bakteerien ja hermosolujen määrät pistävät kysymään, kuka on oikeastaan isäntä tässä kehossa, jota minäksi kutsutaan", toteaa Nada Gligorov Icahnin lääketieteellisestä korkeakoulusta New Yorkissa.

Yhdysvaltain tiedeviikolla helmikuussa 2015 San Josessa Kaliforniassa aiheena olivat mikrokosmos ihmisen sisällä  ja sen vaikutukset. "Jokaisen ihmisen oma mikrobiomi on erityinen, kuin sormenjälki",  toteaa San Josessa mikrobiologi Claire Fraser Marylandin perimäinstituutista. Myöskään identtisillä kaksosilla mikrobiomi ei ole sama.


Timo Paukku  Suolistomme pöpöillä on omat hoksottimet – bakteericocktail voi ohjailla koko elämääHelsingin Sanomat Tiede


Gulia Enders (2015) Suoliston salaisuus. Otava
Lähetä kommentti