ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

torstai 12. maaliskuuta 2015

Vammaisten bändi voitti, oikeudet tunnustettu

Suomi teki historiaa äänestämällä euroviisuedustajaksi kehitysvammaisista koostuvan Pertti Kurikan Nimipäivät. Myös YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimus päätettiin hyväksyä Eduskunnassa.

Punkbändi on mittaamattoman arvokas pr-arvoltaan, ja jo nyt asia on huomioitu laajasti kansainvälisessä mediassa. On aivan selvää, että Suomi vie kehitysvammaisten asiaa ja ennakkoluulotonta viestiä myös niihin maihin, joissa vammaisuus on edelleen tabu ja häpeä (Mari Rantanen HS Mielipide 3.3.2015)

Eduskunta hyväksyi tiistain 3.3.2015 täysistunnossa YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimuksen ja päätti, että mutkikkaaksi osoittautunut sopimus ratifioidaan heti kun lainsäädäntö on kunnossa itsemääräämislain osalta. Sopimuksen on tarkoitus taata vammaisille henkilöille samat oikeudet yhteiskunnalliseen osallistumiseen kuin kaikille muillekin.

Esteenä on ollut itsemääräämislaki, joka koskee muun muassa kehitysvammaisten ja muistisairaiden itsemääräämisoikeutta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Eduskunnan päätöksen taustalla on ajatus, että kansallinen lainsäädäntö tulisi saada sopimuksen mukaiseksi ennen sen ratifiointia (HS 4.3.2015).

Eduskunta hyväksyi YK:n vammaisten yleissopimuksen HS 3.3.2015

Mari Rantanen HS Mielipide 3.3.2015Lähetä kommentti