ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

tiistai 3. maaliskuuta 2015

Autismilla on oma kielensä

Audio- ja visuaalisten kanavien lisäksi on tilanteesta riippuen löydettävä myös muut sopivat kanavat vuorollaan kuten tunto, haju ja maku sekä tasapainoaistit. 

Jotkut taidot, missä tarvitaan monen aistin samanaikaista koordinaatiota voi olla todella pelottavaa ja vaikeaa oppia. Itselleni tästä on paras esimerkki autolla ajo, jossa ajoneuvon hallinnassa kaikki aistit ovat tarpeen.

Ajamaan oppiminen oli todella vaikeaa. En pysty ajamaan, jos tuntuu, että en hallitse tilannetta. Lumisade on kaikkein vaikein tilanne, kun tuntuu että ei ole mitään tuntumaa ympäristöön. Kullakin autistilla on omat vahvat kanavansa.

Itse olen kehittänyt visuaalista kanavaa. Logiikkani on ollut se, että olen kehittänyt kanavaa, jossa olen huomannut puutteita. Näin olen harjaannuttanut visuaalista puolta ehkä enemmän kuin muita kanavia.

Autismi on viestintää. Sillä on myös oma kielensä, jolle on ominaista aistikanavien rajoitettu käyttö aivan samoin kuin esimerkiksi sokeilla, kuuroilla tai mykillä. Autisteissa on myös kielitutkijoita ja monia taitavia sanan käyttäjiä, joita sanallinen kanava ei rajoita. Toivottavaa olisikin löytää ryhmä kiinnostuneita eri aistikanavien asiantuntijoita kieltä kehittämään.Lähetä kommentti