ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

lauantai 20. joulukuuta 2014

Vahvuuksilla unohtuu haastava käyttäytyminen

Hannan kanssa oli käytetty vuosia erilaisia sosiaalisia tarinoita ja kuvakertomuksia eri tilanteista. Hän käyttäytyi usein, ilman meille muille näkyvää syytä haastavasti. 

Silloin hän sylki, kiroili ja läpsi. Mietimme mikä avuksi. Huomasimme yllättäen, ettei kuvallisissa tarinoissa kuvattu yhtään jo hyvin sujuvaa tilannetta. Olimme tehneet ohjeita, sopimuksia yms. vain huonoista ja vaikeista tilanteista.

Päätimme muuttaa asiaa niin, että valmistimme runsaasti tarinoita, sopimuspohjia ja kuvakertomuksia tilanteista, joissa Hanna on hyvä. Näitä käytettiin seuraavina viikkoina mahdollisimman monessa tilanteessa ja Hanna keräsi paljon positiivista palautetta hyvästä käytöksestä. Haastava käyttäytyminen loppui hänen kohdallaan lähes täysin.

Nyt muistamme korostaa vahvuuksia muidenkin kohdalla. Olemme vuosien varrella tehneet jos jonkinlaisia sopimuksia pojan kanssa. Aloitimme hyvin lyhyistä ja yhtä asiaa koskevista sopimuksista, mutta nykyään voimme jo tehdä esim. koko viikon lomamatkaa kestäviä sopimuksia.

Sopimuksiin on nykyään sitoutuneet muutkin perheenjäsenet, ettei tule liikaa kiinnitettyä yhteen ihmiseen huomiota. Viimeksi sovimme, että meillä kiroillaan vain vessassa, koskee kaikkia perheenjäseniä!Autismi: Vinkit
Lähetä kommentti