ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

torstai 18. joulukuuta 2014

Asperger-nuoret kiusaamisen kohteena

Kukaan ei halua, mutta jokaisella on riski joutua kiusatuksi. Kuitenkin sosiaalisilta kyvyiltään heikommat joutuvat usein uhan alle, jolloin suuri osa kiusaamiseen liittyvästä kurasta valuu heidän niskaansa. 

Kiusaamisella on pirullisen monet kasvot: sanalliset tai fyysiset yhteenotot ja pelottelut, henkilökohtaisen omaisuuden vaurioittaminen ja tuhoaminen, halventavat eleet ja kommentit, juorujen levittäminen, vältteleminen, sosiaalinen syrjäyttäminen, verkkokiusaaminen ja lista kiusaamisen muodoista voisi jatkua vielä pitkään.

Autismin kirjossa jokainen on ainutlaatuinen ja jokaisessa on eroavaisuuksia, kuten kenessä tahansa. Joku voi olla hyvin ilmeikäs ja teatraalinen, ja joku voi olla yksitoikkoinen ja professorimainen. Vaikka viestinnän ongelmat vaihtelevat yksilöiden välillä, vaikeudet ovat yleensä läsnä. Kuten sanottu, As-henkilöt ovat pohjimmiltaan kohteliaita, mutta ”sosiaalinen sokeus”, kuten rivien välistä lukeminen, voi tuottaa väärinkäsityksiä ja aiheuttaa hämmennystä sosiaalisessa kanssakäymisessä.

Jotkut As-nuoret oleskelevat enimmäkseen yksikseen eivätkä he kantele kiusaamisesta yhtä helposti kuin ikätoverinsa. Heillä on tapana ratkaista ongelmat itse sen sijaan, että pyytäisivät opastusta ja apua toiselta henkilöltä. Tällä tavalla kiusaaminen voi jäädä aikuiselta helposti huomaamatta.

As-nuorten ei myöskään tarvitse missään nimessä kulkea massan mukana. He eivät omaksu tavallisia maskuliinisuuteen tai feminiinisyyteen yhdistettyjä piirteitä, kuten muodikasta vaatetusta, hiustyyliä, maneereja tai sukupuoleen liitettyjä kiinnostuksen kohteita.

Mutta niin tuskaiselta kuin se kuulostaa, As-nuoret joutuvat lähes väistämättä jossain vaiheessa kiusaamisen kohteeksi. Kiusaajat osaavat olla halutessaan erittäin häijyjä ja armottomia kiusaamisessaan. Tässä asiassa aikuisilla on valta ja vastuu puuttua ja tehdä asialle jotain konkreettista. Koulumaailma ei kaipaa aikuisia, jotka pesevät kätensä kiusaamisesta. Meillä on mahdollisuus ymmärtää toisiamme paremmin ja opetella sosiaalisia taitoja yhdessä. Tärkeintä on, että As-nuori kokee, että hänestä välitetään juuri sellaisena, kuin hän on.


 Lue koko artikkeli Kalevan blogista
 Mäkelä Marcus: Asperger-nuoret helppoja kiusaamisen kohteita 10.11.2014 13.44 Kaleva.fi


Lähetä kommentti