ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

tiistai 30. joulukuuta 2014

Asperger – identiteettiä ilman hulluutta

Asperger merkitsee omaa identiteettiä ilman hulluutta ja on myös kulttuurinen kategoria, johon ihminen tiedostaa kuuluvansa. 

Käsitteet ovat ihmisen luomuksia tarkoituksena antaa asioille merkityksiä. En takerru mihinkään nimikkeeseen, vaan  Asperger merkitsee omaperäistä vuorovaikutusta ilma diagnoosiakin. On vapaaehtoista kuka mihinkin kategoriaan haluaa itsensä liittää.

Todellisena vaarana Asperger-identiteetille on stigmatisoidun skitsofrenia diagnoosin paluu. Herra Asperger löysi nuorista potilaistaan vahvuudet - muutakin kuin hulluuden ja näki että sopivissa olosuhteissa nämä nuoret tulevat toimeen ilman laitostakin. Hän jopa seurasi heidän elämäänsä ja on monen mielestä oman aikansa asperger-ihminen.

Asperger on on ollut vanhan koulukunnan kallonkutistajille kiistanalainen ja vihattu diagnoosi, koska se on ohjannut assit pois mielisairaaloista ja mm psykodynaamisesta psykoterapiasta. Itseasiassa DSM-5 ilman Aspergeria on sitä mitä nämä kallonkutistajat ovat aina toivoneet.

Nämä psykodynaamiset psykoterapeutit leimasivat myös lapset skitsofreenikoiksi. He sanovat miksi haluatte Aspergeria — Skitsofrenia on parempi diagnoosi ja siihen on olemassa jopa lääke ja terapia, kun Aspergeriin ei ole mitään lääkitystä.

Vaarana on, että Aspergerin katoaminen saattaa tulevaisuudessa merkitä skitsofrenia-diagnoosia niille, joille ei löydy autismin kirjon kriteereitä. Käsitteet ovat ihmisen luomuksia tarkoituksena antaa asioille merkityksiä. Asperger ei merkitse parempaa väkeä autismin kirjossa. Jokaisella pitäisi olla oikeus kuulua siihen lokeroon, mikä tuntuu parhaalta tai moneekin lokeroon. Käsitteiden tarkoitus on antaa asioille merkityksiä.


Lähetä kommentti