ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Narsistinen luonnehäiriö

Eräs persoonallisuushäiriöiden ryhmä on narsistinen, itsekeskeinen persoonallisuus, joka pitää sisällään käsityksen itsestä mahtavana ja muita parempana. Näiltä ihmisiltä puuttuu kyky myötätuntoon, ja muut ihmiset ovat heille usein palvelijoita sekä oman erinomaisuuden vahvistajia.

Etevillä narsistisilla henkilöillä on usein viehtymys valtaan ja hurmaamisen taito. Heitä lienee paljon poliittisissa ja muissa valta-asemissa sekä julkisuuden henkilöissä. ”Nerokkaista johtajista” (Risto Rydin ilmaisu radiopuheessa kesäkuussa 1941) lienee tutkituin Adolf Hitler – alikersantti Lahtisen sanoin ”se yks kahjo sieltä Saksasta”.

Hitlerin persoonallisuutta pohti sodan aikana kolmen amerikkalaisen huippupsykoanalyytikon ryhmä. He löysivät hänestä runsaasti narsistista patologiaa ja myös sen ajan psykoanalyyttiseen ajatteluun oleellisesti kuuluvia ilmiöitä, kuten messiaskompleksin ja seksuaalista perversiota. Raportissaan ryhmä pystyi ennustamaan, että tappion hetkellä Hitler tekee itsemurhan. Hitlerin perhepatologian ja hänen sielunsa syövereiden pohdiskelu jatkuu vilkkaana.

Etenkin epäluuloisesta persoonallisuudesta kärsivän henkilön tila voi lähestyä psykoositasoista häiriötä. Tällainen on esimerkiksi kapealle alueelle sijoittuva harhaluuloisuushäiriö. Mielenkiintoista kyllä, tämäntyyppisen persoonallisuuden on esitetty olevan joidenkin epäluuloisten, verisiä vainoja toteuttaneiden poliittisten hahmojen kuten Stalinin toiminnan taustalla.

Näkyvät julkisuuden henkilöt – esimerkiksi poliitikot – saattavat syystäkin pelätä psykiatrisen hoidon leimaavuutta. Etenkin poikkeusihmisten ja näkyvien julkkispotilaiden hoidossa – niin psykiatrisessa kuin somaattisessa – syntyy helposti ongelmia hoitosuhteen toisessa osapuolessa tai hoitojärjestelmässä. Hoitosuhteen syntyminen voi olla hoitavalle lääkärille paitsi imartelevaa myös vastuullista ja pelottavaa.

Poikkeuksellisen merkittävä potilas voi altistaa hoitavan lääkärin yliarvostamaan tai pelkäämään potilastaan ja täten menettämään ammatillisuuttaan, esimerkiksi kykynsä sanoa ”ei”. Elvis Presleyn ja Michel Jacksonin lääkärit pahensi heidän vakavaa lääkeriippuvuuttaan holtittomilla määräämiskäytännöillään. Hitler itse määräsi, miten hänen moninaisia vaivojaan puoskaroitiin. Menestynyt potilas voi helposti manipuloida hoitavaa lääkäriä asemallaan tai asenteillaan ja ongelmien tullessa helposti vaihtaa hoitavaa lääkäriä.


Narsistinen luonnehäiriö 

Autismi ja narsismi

Ei kommentteja: