ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 1. syyskuuta 2014

Autismi voi johtua aivojen synapseista

Autismi voi johtua siitä, että aivoihin kasvaa ylimääräisiä synapseja. Tämä hidastaa aivojen normaalia kehitystä.

Aivot kehittyvät siten, että aikuistuessa osa hermosoluista kuolee. Hermosolut viestivät keskenään synapsien kautta. Synapsi on kahden hermosolun eli neuronin liitospinta. Normaaleissa aivoissa haaraumien tiheys oli aikuiskään mennessä vähentynyt noin puoleen, mutta autisteilla vain 16 prosenttia.

Synapsien määrää selvitti autistien aivoista neurotutkija Guomei Tang Columbian yliopiston lääketieteen osastolla. Hän tutki 13 autistisen, 2–9-vuotiaana kuolleen lapsen aivoja. Toisessa 13 kuolleen ryhmässä autistit olivat 13–20-vuotiaita. Vertailuun otettiin 22 kuolleen lapsen aivot, joilla ei ollut todettu autismia.

Tang mittasi synapsien tiheyttä kaikista aivoista. Hän laski haarautuvien hermosolujen määriä aivojen kuorikerroksessa. Juuri haarautumiin kasvaa uusia synapseja. Löytö selventää kuvaa autismin perimmäisestä syystä ja avaa kenties tien uusiin hoitoihin. Synapsien määrää voi ehkä ohjailla lääkkein. Synapseista kertoi verkkopalvelu Eurekalert.

Autistin aivoissa (vasemmalla) on turhia hermosoluja.Autismin kirjon ihmisen aivoissa (vasemmalla) on ylimääräisiä hermosoluja.


Columbia University Medical Center: Lapsen autismi voi johtua siitä, että aivoihin kasvaa liikaa synapseja, Helsingin Sanomat Tiede
Lähetä kommentti