ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

tiistai 2. syyskuuta 2014

Hullut kuuluu kyläyhteisöön

Aapelin tarinassa suomalainen kylähulluus ei ole mikään synti. Ilman hulluja elämä olisi todella tylsää. Hulluus kuuluukin olennaisena osana kylän elämään.

”Yhden heistä tunsi jo ensi katsannolla vähämieliseksi, sellaiseksi syntymässään saama puolelle joutuneeksi, jota kansan keskuudessa kutsutaan, niin kuin olen kuullut, seinähulluksi. Ei hulluus ole mikään synti, mutta ei se ole mikään lahjakaan. Mielipuolisuus johtuu vain siitä, että ihmisen nimen ylitse on taivaan kirjoissa vedetty paksu viiva, hänen isänsä pahojen tekojen tähden, mutta ei se senkään takia ole yhdellekään kristitylle soveliasta”.

Kommellusten jälkeen veljekset palaavat matkalta kotiin, Elmeri ”miltei täydellisesti parantuneena eli huomattavasti vähemmän hulluna kuin ennen”. Tähän äkkiparantumiseen on selitys: taitava lääkäri, päälleen putoaminen ja rskastuminen. Puhumaton Elmeri loihe lausumahan: ”Pankaahan akat sauna lämpiämään”.

Hannes Sihvo (1990) Hullu kirjoissa
Julkaistu kirjassa Hullun kirjoissa. Näkökulmia suomalaiseen kylähulluuteen. Toimittaneet Pekka Laaksonen, Ulla Piela ja Pirkko Lahti. SKS, Helsinki 1990
Lähetä kommentti