ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 14. huhtikuuta 2014

Autismi, systeemiajattelu ja poikatytöt

Pienelle lapselle sukupuoli ei ole tärkeää, vaikka vanhemmat pukevat lapsensa pian punaiseen tai siniseen. Autismi voi antaa lapsen identiteetin kehittymiselle uusia selityksiä.

Gambridgen yliopiston professori Simon Baron-Cohen on osoittanut Autismin kirjon ihmisten vahvuutena on erilaiset systeemit (Baron-Cohen 2012). He löytävät systeemeistä helposti myös erilaiset poikkeamat ja yksityiskohdat.

Huomattiin, että autismi on 3-10 yleisempää paikkakunnilla, joilla on tietotekniikka teollisuutta. Systeemiajattelu liittyy myös mm. mekaniikkaan, luonnontieteisiin, yhteiskuntatieteisiin, matematiikkaan ja musiikkiin.

Systeemit toimivat tiettyjen sääntöjen mukaan. Tämä selittää sen, että autistiset ihmiset pitävät säännönmukaisuutta, mutta vihaavat odottamatonta. Baron-Cohen uskoo, että autismin ominaisuudet periintyvät geeneissä. Autismi vahvistuu, kun autismin geenejä kantavat ihmiset hakeutuvat saman tapaisiin työpaikkoihin. Tämä siitäkin huolimatta, että monet autismin kirjon ihmiset päätyvät naimattomiksi.

Myös sukupuoliero, jossa pojilla autismi on jopa 9 kertainen tyttöihin nähden vaikeuttaa autismin leviämistä. Selityksenä tähän Baron-Cohen näkee testosteroonin määrän raskausaikana äidin kohdussa. Autismin kirjon tytöt ovatkin usein ns. poikatyttöjä, jotka valitsevat mieluummin poikien leikkejä ja harrastuksia.

Baron-Cohen, Simon: Autism and Technical Mind. Scientific American, November  2012.Katso myös
Autismin kirjon häiriö uusimman luokituksen mukaan
Lähetä kommentti