ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Miksi haukotus tarttuu?

Kaikki nisäkkäät haukottelevat, mutta varsinkin kädellisillä haukotus tarttuu. Miiamaaria Kujalan väitöskirjan mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole peilautumisreaktio, kirjoittaa Aamulehti.

Haukotus ei siis tartu pelkästä suun aukomisesta, vaan taustalla on aivojen mantelitumake. Mantelitumaketta kutsutaan myös aivojen tunnetietokoneeksi. Mitä heikompaa mantelitumakkeen aktivaatio on, sitä suurempi on tarve haukotella. Toisin sanoen, kun mieli on rento, haukotus tarttuu helpommin.

Kujalan väitöskirja käsittelee, mitä aivoissa tapahtuu, kun toisen ihmisen tunnetiloja havainnoidaan kasvojen ilmeistä ja eleistä. Tutkimuksessa hän näytti kroonisesta kivusta kärsivien potilaiden kasvoja koehenkilöille. Samalla koehenkilöiden aivojen toimintaa seurattiin magneettikuvauksella. Koehenkilöt saivat arvioida myös potilaiden kivun määrää.

Tutkimuksissa kävi ilmi, että kun koehenkilö näki kivusta kärsiviä potilaita, myös katsojan aivojen kipua käsittelevät alueet aktivoituivat. Aktivaation voimakkuus oli yhteydessä katsojan kykyyn kokea empatiaa.

Lähetä kommentti