ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

lauantai 7. marraskuuta 2009

Katoaako Assit Amerikasta?

Amerikassa asperger-diagnoosista on tullut erittäin suosittu ja suurin osa autismin kasvusta johtuu siitä. Asperger on noussut yleisön tietoisuuteen populaarikulttuurin kautta, jossa assit kuvataan nörtteinä ja neroina. Mutta nyt diagnoosia ollaan lakaisemassa maton alle. Vaikka asperger tuli lääkäreiden diagnostiseen käsikirjaan vasta vuonna 1994, sitä ollaan nyt poistamassa seuraavasta painoksesta, joka julkaistaan 2012.

Aspergerista, autismin lievästä muodosta on monien psykiatrien mielestä tullut muotidiagnoosi. Aspergerin diagnoosin voi saada lapsi, joka lukemalla sanomalehtiä alle kouluikäisenä saavuttaa hämmästyttävää asiantuntemusta jossain tietyssä asiassa oli kyse sitten vaikkapa dinosauruksista, rautateistä, tai historiasta.

Tarkoituksena on, että Aspergerin syndrooma ja lievät autismin muodot kuten laaja-alainen kehityshäiriö yhdistetään laajemmaksi autismin spektrin diagnoosiksi, johon kuuluisivat autismin kaikki asteet vaikeimmasta lievimpään. Onko asseista siis tulossa katoavaa kansanperinnettä?

Mitä mieltä olet tulossa olevasta diagnoosiluokituksesta, joka todennäköisesti levinnee muuallekin maailmaan?

Aiheesta muualla

1 kommentti:

9+2 kirjoitti...

Mielestäni on ollut ihan hyvä, että ns. korkeatasoisella autismilla (tai millä muulla nimellä aspergeria nyt sitten voisi kutsua) on ollut oma nimikkeensä. Toisaalta diagnooseissa on varmasti ollut paljon sekavuutta. Joku on esimerkiksi saanut alkuun autismi-diagnoosin, mutta paljastunutkin sitten kasvaessaan ja kehittyessään niin hyvätasoiseksi, että diagnoosiksi on tullut asperger.

Itselläni on selkeitä autismin kirjoon viittavia oireita, mutta koen, että asperger on parempi nimitys, koska pelkkään autismiinhan liittyy ihmisten nykyisissä käsityksissä kuva puhumattomista ja itseään heijaavista lapsukaisista. Olen kuitenkin älykäs ja pärjäävä aikuinen, vaikka yksikseni pahan olon yllättäessä, nolo myöntää, tykkäänkin heijata itseäni. :)

Oliko se niin, että aspergerkin luettaisiin jatkossa vain autismiksi, ja tuossa autismissa sitten erotetaan asteita toimintakyvyn mukaan? Esim. Temple Grandin on autistiksi todella toimintakykyinen, vaikka hän on kehittynyt juuri puhumattomasta ja itseään tauotta heijaavasta lapsesta tuoksi älykkääksi ja maailmalla luennoivaksi aikuiseksi. Siinä mielessä yksi nimitys voi olla hyväkin. Samoista lähtökohdista voidaan kasvaa ja kehittyä hyvin eri suuntaan ja sama neurologinen tila saa yhtä monta variaatiota kuin on autistejakin.