ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

torstai 15. tammikuuta 2009

Autismin testaus ennen syntymää?

Cambridgen ylioopiston autismin tutkimuskeskuksen mukaan autismin ja raskauden aikaisen testosteroni tason välillä on löydetty yhteys. Tämä saattaa helpottaa mahdollisen autismin toteamiseta jo ennen lapsen syntymää.

Tutkimuksen johtaja professori Simon Baron-Cohen toteaa, että autismi ei kuitenkaan ole mikään syopä, jonka takia lapsi pitäisi abortoida, vaan tietoa lapsen mahdollisesta autismista tulisi käyttää lapsen kasvatuksen hyväksi. Autismi on sosiaalinen haaste, eikä sinänsä lääketieteellinen ongelma.

- Ennen syntymää tehtävästä diagnoosista saattaa olla jopa enemmän haittaa, kuin hyötyä, sillä tämä saattaa johtaa eugeniseen valintaan, jossa sikö, jolle voi kehittyä autismi, abortoidaan. Tämä merkitsee syrjintää neurologisesti epätyypillisisiä ihmisiä kohtaan.
- Jotkut vanhemmat saattavat päätyä aborttiin, koska uskovat, että lapsi ei tule saamaan hyvää elämää, vaikka autistinen ihminen yleensä sopeutuu hyvin ja antaa arvokkaan panoksen yhteiskunnan kehitykseen.
- Autismin geenit yhdistetään myös lahjakkuuteen, eikä vain musikaaliseen tai taiteelliseen lahjakkuuteen. Niilläkin, joilla on oppimisvaikeuksia, on usein hyvä muisti, kyky havaita yksityiskohtia ja säännönmukaisuuksia, pitkäjännitteisyyttä tai muuta aistiherkkyyttä.
- Autismin geenien hävittämien saattaa merkitä myös ihmiskunnan harvinaisten ja arvokkaiden kykyjen hävittämistä.
Lähetä kommentti