ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

tiistai 5. heinäkuuta 2016

Poikien asperger?

Aspergerin syndrooman on sanottu olevan miehillä yleisempää. Hagmanin* mukaan kyse voi olla myös siitä, että naiset ovat alidiagnosoituja. Naisten asperger voi myös paljastua vasta aikuisiällä. ”Asperger-nainen voi olla näennäisesti sosiaalinen, mutta sosiaalisuus on silloin rajatonta yrittämistä. Hänellä voi olla vaikka monta lasta ja kavereitakin, mutta ystävyyssuhde ei ole vuorovaikutteinen.”

Vertaistuki auttaa sekä vanhempia että As-henkilöitä itseään. ”Asperger-tapaamisissa voidaan puhua sillä kielellä, että kaikki ymmärtävät. Ei tarvitse yrittää small talkia.” Puheterapeutit puolestaan auttavat kommunikoinnin harjoittelemisessa.

Assperger-henkilöt itse ovat oireyhtymästään parhaita tiedonvälittäjiä. ”Suomessa järjestettiin vuonna 2005 seminaari, jossa kaikki puhujat olivat aspergereita ympäri maailmaa. Erään sairaalan ylilääkäri oli jälkeenpäin sitä mieltä, että seminaari oli paras Suomessa järjestetty autismin alan seminaari.”

”As-henkilöiden kuntouttaminen on harjaannuttamista. Harjaannuttaminenhan tarkoittaa sitä, että heidän pitäisi tehdä jotain muuta kuin mitä he haluaisivat. Viime aikoina on käyty paljon keskustelua siitä, paljonko aspergereita voidaan vaatia muuttumaan”, Hagman kertoo. ”Aspergerin oireyhtymä kun aiheuttaa yhtäältä vaikeuksia, mutta on toisaalta voimavara.”
Lähde:
Anna
http://anna.fi/perhe/lapset-kasvatus/asperger-on-vaikeus-ja-voimavara*) Autismi- ja aspergerliiton entinen toiminnanjohtaja

Ei kommentteja: