ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

perjantai 17. kesäkuuta 2016

Autismikirjon tytöt kaipaavat parisuhdetta enemmän kuin pojat

Autismissa korostuvat murrosikään liittyvät kehitykselliset erot tyttöjen ja poikien välillä. Sukupuolihormonit vaikuttaa kaikkeen, mistä nuori on kiinnostunut ja siihen miten hän toimii. Vaikka pojat yleensä kypsyvät paljon myöhemmin kuin tytöt, erot aivojen kehityksessä näyttävät olevan paljon suurempia kuin erot käyttäytymisessä. 

Teini-ikä on vaikeaa useimmille lapsille, mutta se on erityisen haastavaa autististen tytöille. Monet voivat selviytyä alakoulun ystävyyssuhteista ilman ongelmia. Mutta yläasteella ei ole helppoa olla "Tavallinen tyttö", jonka elämään pitäisi kuulua flirttailu ja seurustelu. Lisäksi murrosikä merkitsee arvaamattomia muutoksia, kuten rintojen kehittyminen, mielialan vaihteluita ja kuukautiset. Yllättäviä hallitsemattomia muutoksia autismikirjon ihmiset vihaavat yli kaiken.

O'Toole n pakko keskittyä lukemiseen ja löytää säännöt ja säännönmukaisuuksia sosiaalinen elämä on paljon ominaisuus tytöt autismi kuin pojilla, kliinisten kokemusten perusteella. Autismikirjon pojille ystävyyssuhteet eivät ole yhtä tärkeitä kuin tytöille. Itse asiassa autismikirjon diagnoosissa viitataan välinpitämättömyytteen seurusteluun. Autistimikirjon tytöillä näyttäää kuitenkin olevan poikia suurempi halu löytää parisuhde.


Aiheesta lisää:

Maia Szalavitz (2016) The Invisible Girls. Scientific American Mind Vol 27, Issue 2

Jennifer Cook O'Toole (2015) Sisterhood of the Spectrum: An Asperger Chick's Guide to Life. . Jessica Kingsley

Jennifer Richler (2015) Autism Grows Up.
Scientific American Mind
Lähetä kommentti