ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

torstai 19. toukokuuta 2016

Toisessa kulttuurissa testin tulokset poikkesivat täysin

Tutkijat käyttivät etelä-amerikkalisen Machiguenga-kansan parissa yhteiskuntatieteellistä testiä nimeltä Ultimatum game. Samaa kuin he olivat käyttäneet vastaavaissa tutkimuksissa Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Pelin säännöt ovat yksinkertaiset: jokaisessa pelissä on kaksi pelaajaa, jotka pysyvät toisilleen tuntemattomina. Ensimmäiselle pelaajalle annetaan tietty rahamäärä, esimerkiksi 100 dollaria ja kerrotaan, että tämän pitää tarjota vapaasti valitsemaansa summa parille. Toinen pelaaja voi hyväksyä tai hylätä jaon. 

Säännöissä on rajoitus: jos vastaanottaja kieltäytyy tarjouksesta, molemmat menettää kaikki rahat. Yhdysvalloissa tavallisesti tarjotaan toiselle puolet rahoista. Jos vastaanottajalle tarjotaan vähemmän - tämä tavallisesti kieltäytyy, halutessaan rangaista antajaa. Koe näyttää, että länsimaalaiset osoittavat taipumusta olla oikeudenmukaisia tuntemattomille - ja halua rangaista niitä, jotka eivät ole.

Machiguengan parissa sana levisi nopeasti, että nuori leveä-leukainen jenkki lahjoittaa rahaa. Panokset joita tutkija käytti pelissä  vastasi ulkomaalaisille tehdyn puunkorjuun tai öljy-yhtiön tekijän päivän palkkaa. Joten tutkijalla ei ollut ongelmia löytää vapaaehtoisia. Tutkijalla oli kuitenkin vaikeuksia selittää sääntöjä, koska peli vaikutti useimmille paikallisille asukkaille niin kovin oudolta.

Mutta kun testausasetelma saatiin valmiiksi tulokset olivat yllättäviä. Ne poikkesivat täysin aiemmin saaduista tuloksista.



Lähde:
Ethan Waters 25 helmikuu 2013, Pacific Standard Magazine


http://www.psmag.com/books-and-culture/joe-henrich-weird-ultimatum-game-shaking-up-psychology-economics-53135



Ei kommentteja: