ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Hymy, kosketus ja katsekontaksti

Hymyllä on keskeinen vaikutus viestinnässä kehitysvammaisen kanssa. 

Hymy on ystävällisyydestä, ilosta ja onnesta kertova ilme. Juuri hymyllä voidaan viestiä omasta hyväntuulisuudestaan ja näin suhteestaan viestintäkumppaniin. Hymyllä on taipumus tarttua ympäröiviin ihmisiin. 

Ei-kielelliseen viestintään voi kuulua hyvin tärkeänä osana kosketus. Kosketusaistin avulla välittyy usein pitämisen, turvallisuuden ja ymmärtämisen viestit. Kosketuksen viesti on voimakas, jolla voi varmentaa ymmärtämisen käsityksen. Kaikki eivät välttämättä pidä kosketuksesta, joten se on katsottava tilannekohtaisesti. Kosketusta voi käyttää esimerkiksi varmistaakseen ihmisen huomion ja läsnäolon.
Katsekontakti on tärkeä, kun puhutaan. On todella epäkohteliasta, jos ei katso silmiin kun ihmiselle puhutaan. Koskettaminen tuntuu hyvälle. Halaaminen tuntuu mukavalta. Ilmeet vaikuttavat keskustelun tunnelmaan. Jos toinen on iloinen, niin se tarttuu.Lähde:
Asiakkaan ja sosiaalityöntekijän kohtaaminen Asperger-aikuisen näkökulmasta Kaisa Kangas 0307965 Pro gradu Kevät 2014 Sosiaalityö Lapin yliopisto Lähetä kommentti