ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

torstai 7. huhtikuuta 2016

Autistinen Oskari

Oskari on autistinen poika, joka elää omassa maailmassaan; vain Muumisarjan tunnusmusiikki ja tietokoneen äänet kiinnostavat Oskaria. Oskarin maailma ei kuitenkaan ole suljettu, vaikka hän ei puhu, sillä noin kolmivuotiaana huomattiin Oskarin osaavan lukea ja keksittiin, että ehkä Oskari pystyisi ilmaisemaan itseään kirjoittamalla. Ja Oskari pystyi.

Oskari diagnoosi on siis neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö. Autismi on todettu monimuotoiseksi ongelmaksi eli autisti voi yhtä hyvin olla vaikeasti kehitysvammainen kuin huippulahjakas yksilökin.

Yhteistä autisteille kuitenkin on puutteet ja poikkeavuudet vuorovaikutuskyvyssä eli kommunikointi muiden ihmisten kanssa on vaikeaa. Autistien vuorovaikutusta rajoittaa esim. puhekyvyttömyys, mielen sulkeutuneisuus, ym. Autisti toimii rajoittuneesti, toistavasti ja stereotyyppisesti.

Autistit eivät osaa myöskään kuvitella, mitä muut heistä ajattelevat ja tämä johtaa usein autistin epäsovinnaiseen käyttäytymiseen ja myös turhautumiseen, kun ihmiset eivät ymmärrä autistia. Suomessa toteutettu autistien käyttäytymis-, kommunikaatio- ja toimintaterapeuttinen ja pedagoginen kuntoutus ovat tuottaneet hyviä tuloksia.Lähteet:
Ikäheimo ja Värri, Me Naiset  "Oskarin avautunut maailma"
Oskari 6.7.1997 Me Naiset.
Lähetä kommentti