ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Rasismin vastainen viikko alkoi lapsiin kohdistuvalla vihapuheella

 Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilassa lapsiin kohdistuva rasismi on surullista ja hälyttävää.

– Tässä on mietittävää jokaiselle kansalaiselle. Kuinka toimia, kun kohtaa ja näkee huonoa käytöstä maahanmuuttajataustaisia lapsia kohtaan, hän sanoo.
Kurttilan mukaan kynnys puhua pahaa ja toimia vastuuttomasti on alentunut.

– Lasten oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia. Aikuisen tehtävä on huolehtia, että kukaan lapsi ei joudu rasistisen vihapuheen uhriksi.

Kurttila muistuttaa, että vastuunkantajilla on iso merkitys siinä, mikä syntyy yleiseksi tavaksi toimia, mikä on hyväksyttyä ja mikä ei.

Lapsia täytyy kannustaa ja rohkaista

Kurttilan mukaan lapsen tapa suhtautua rasismiin on erilainen kuin aikuisella. Aikuinen ymmärtää paremmin kokonaisuuden, mutta pieni lapsi ottaa tilanteet usein itseensä. Jos ympärillä on aikuisia, jotka eivät puutu nimittelyyn, tulkitsee lapsi herkästi, että hekin ovat samaa mieltä.

– Tilanteisiin puuttuminen on sen vuoksi tärkeää. Jos joku sanoo pahasti tai loukkaa lasta muuten, siihen pitää reagoida, lapsiasiavaltuutettu vaatii.
Kurttila muistuttaa, että lapsi on rasistisissa tilanteissa suojautumiskyvytön, ja hyvin heikoilla käsittämään, miksi aikuinen toimii niin. Lapsen voi olla vaikea erottaa mikä on hyväksyttyä ja mikä ei.

– Lapsille saattaa tulla ajatus, että on normaalia, että heitä nimitellään. Silloin yksi tapa selviytyä arjesta on turruttaa itsensä. Heitä pitää aina kannustaa ja rohkaista.

Rasismi ei kosketa Suomessa pelkästään maahanmuuttajataustaisia lapsia. Syrjintää kohdistuu myös vammaisiin ja muuten poikkeaviin, erityisiin lapsiin. Rasismi vaikuttaa myös heidän ympärillään oleviin lapsiin. Paha olo tarttuu ja luottamus aikuisiin saattaa heiketä. Sen vuoksi on hyvin tärkeää keskustella asiasta lasten kanssa ja kuunnella heidän kokemuksiaan.

Lasten kokema rasismi on aiheena Ylen aamu-tv:ssä maanantaina 21.3.2016. Adoptioperheiden kokemuksista keskustellaan klo 7.45 alkaen.

YLE  UUTISET 21.3.2016


Etelä-Afrikan rasistisen hallituksen poliisi tappoi 69 mielenosoittajaa Sharpevillessä vuonna 1960. Monet olivat lapsia. Ian Berry kuvasi hirmuteon filmille (Wikimedia Commons).

 Kansainvälinen rasismin vastainen viikko syntyi tästä YK:ssa
Lähetä kommentti