ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

perjantai 15. tammikuuta 2016

Funktionaalisen kasvatuksen strategiat

Koska lasten käyttäytyminen harvoin muuttuu toivotulla tavalla pysyvästi, pitää pystyä seuraamaan käyttäytymisen kehittymistä, jotta siihen voidaan tarvittaessa puuttua.

Kirjallisuudessa todetaan, että kun käyttäytymisen muuttamisstrategia on omaksuttu, käytös saattaa ensin huonontua, ennen kuin se kohentuu. Pitäisikin laatia kirjalliset ohjeet siitä, mitä tehdään jos lapsi muuttuu käytökseltään haastavaksi.

Tulisi selvittää strategiat, haastavien tilanteiden rauhoittamiseksi. Miten toimitaan, jos joudutaan fyysisesti rajoittamaan lasta ja suunnitella haastavan käytöksen funktionaalinen hoito. Mitä teet kun lapsi tulee vihaiseksi? Yksi yleinen strategia on muuttaa ärsykkeen aiheuttajaa, niin että hän unohtaa vihan aiheen. Tällä voi olla tilapäinen ja hetkellinen vaikutus, jolla lapsen huomio käännetään muualle.

Pysyvään vaikutukseen vaaditaan pitkäaikaisempaa strategiaa. Lapselle pitäisi luoda ympäristö, jossa suurimmat konfliktit voidaan välttää. Tämä tarkoittaa, että lapsen normaalit tarpeet tulee tyydytetyiksi. Kun nähdään, että lapsen viha nousee, ei kiihdytetä häntä enempää. On parempi pysyä tutuissa menettelytavoissa, kuin muuttaa niitä ilman hyvää syytä.


Zarkowska, E. & Clements J. (1994) Problem Behaviour in People with severe Learning Disabilities, Coom Helm London.

Ei kommentteja: