ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 14. syyskuuta 2015

Minun tarinani - kertomuksia autismin kirjolta

Millaista oli silloin, kun kuulit sanan autismi ensimmäisen kerran? Millaista oli silloin,
kun kuulit sanan Asperger ensimmäisen kerran?


Autismin käsitin silloin sellaisena, ettei autistisiin lapsiin ja aikuisiin saanut mitään kontaktia tai tuo kontakti oli hyvin vähäistä. Asperger-sanaan en varmaankaan heti kiinnittänyt huomiota. Oma tyttäreni sanoi kerran, että hän on varmaankin lievästi assi ja sen jälkeen olen luke- nut siitä, tehnyt testiä... Vihdoinkin miettinyt ihmis- suhteitani ja muistellut lapsuutta ja nuoruutta. Moni asia sai selityksen. Olen lähes varma Asperger, mutta aivan liian vanha tekemään enää itseni eteen mitään. Tutkailen tytärtä ja hänen lapsiaan ollen valmiina puuttumaan asioihin, jos tulee tarvetta. On heissä tuttuja asioita, tiedä sitten, onko se perittyä vai opittua.

Autismi- ja Aspergerliiton Ikääntyminen autismin kirjolla -projekti on koonnut yksien kansien väliin kaksikymmentäyksi pienoismuistelmaa, joissa kerrotaan, millaista on ollut elää Aspergerin oireyhtymän kanssa. Kirjassa on myös syvemmin autististen ihmisten tarinoita.
Tarinat ovat eri ikäisten autismin kirjon ihmisten tai heidän omaistensa kirjoittamia ja kirja on kuvitettu kuvataiteilija Tuuli Aution vesiväritöillä. Kirjan voi tilata itselleen tai edustamalleen organisaatiolle postikulujen hinnalla osoitteesta info[at]autismiliitto.fi.

Minun tarinani - kertomuksia autismin kirjolta: http://www.autismiliitto.fi/files/1625/MinunTarinani_nettiPDF.pdf
Lähetä kommentti