ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 31. elokuuta 2015

Väkivalta lapsen laitoskasvatuksessa

Kun mennään väkivaltaiseen taltuttamiseen se tarkoittaa väkivaltaa. Vihassa rauhallisenkin ihmisen on vaikeaa hallita tunteensa. Usein viha purkautuu tavalla, joka vammauttaa lasta niin henkisesti kuin fyysisesti. 

Hellsten teoksessaan Vanhemmuus vastuullista vallankäyttöä* unohtaa perustella väkivaltaista toimintaansa – se oli vain rakkauden käyttöä, josta lapsi on hyötynyt. Hellsten unohtaa muualla teoksessaan mainitsevat tunteet.

Suomessa on laitoksia ja erityisoppilaitoksia, jotka mainostavat toimintaansa rajojen asettamisella lapsille. Ikävä kylla näissä laitoksissa arkipäivän rajojen asettaminan  ei riitä. Rajoja asetetaan keinotekoisesti lapsien kannalta moniin positiivisiin aktiviteetteihin.

Rajoista ei voida joustaa selkeästi aistihäiriöistenkään lasten kohdalla. Vanhempien huoli johtaa vanhempien tapaamisoikeuden rajoittamiseen perusteena vanhemmuuden puuttuminen kodista.  Lasta ymmärtävät hoitajat siirretään pois osastolta.*Helsten Tommy (2001) Vanhemmuus vastuullista vallankäyttöä. Gummerus Jyväskylä
Lähetä kommentti