ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

torstai 23. heinäkuuta 2015

Vesipään synty on vasta selviämässä

Eräissä aivovammoissa joudutaan tekemään katerointi imunesteen poistamiseksi aivoista. Aivoinfarktit ja aivovammat aiheuttavat aivoihin valtavan turvotuksen, jota kutsutaan myös vesipääksi. Suomalaiset tutkijat ovat vasta nyt nyt löytäneet imusuonet, joiden tehtävänä on ylimääräisen nesteen poistaminen aivoista.

Imusuonilla voi olla suuri merkitys vaiheessa, jossa turvotus alkaa laskea. Jos tutkijat keksivät, miten aivokalvon imusuonten toimintaa voidaan tehostaa, voidaan välttää poistokaterin asentaminen kalloon.

Vaikka tunnetaan aivojen tulehduksen tila, jota kutsutaan vesipääksi tuntuu kummalliselta, ettei imusuonistoa oli aiemmin tunnistettu, mutta imusuonia on vaikea kuvata ja kudosleikkeissä ne ovat litistyneenä, joten niitä ei ole pystytty visualisoimaan.

Vesipään ja aivokalvon tulehduksen jälkitilojen selviämisen myötä myös muut aivojen tulehdukseen liittyvät tilat kuten autismikirjon häiriö ovat alkaneet selvitä.


Johanna Junttila: Suomalaistutkijat löysivät aivoista imusuonia, joita siellä ei oppikirjojen mukaan pitänyt olla HS Tiede 16.6.2015
Lähetä kommentti