ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 29. kesäkuuta 2015

Kamelin maido sisältää ravinteikasta kaseiinia

Kamelin maito ei sisällä beta-lactoglobuliinia tai beta-kaseiinia (1). Siksi se ei reagoi autismikirjon tai muidekaan lasten laktoosi-intoleranssille. 

Kamelin maito sopi myös lapsille, joilla oli ristiallergia mm. lampaan maidon kanssa.(2) Lapset, joilla on vakava maitoallergia pysytyvät käyttämään kamelin maitoa ja jopa näyttävät paranevan muistakin ruoka-allergioista(3).

Kaseiini on itseasiassa miselli eli pallomainen molekyylien muodostama lipidimolekyylirakenne. Kamelin maidon miselli on kooltaan (15 nm) suurempi, kuin lehmällä tai ihmisellä (4).

Kamelin maidon pH on matalampi kuin muilla maitotuotteilla, niin että vatsalaukussa misellit eivät muutu kasomorfiineiksi.  Kasomorfiinien syntyminen lehmän maidosta on tavallinen ongelma, joka aiheuttaa autististen häiriöiden pahentumista.


1 Obaid Ullah Beg, Hedvig von Bahr-Lindström, Zafar H. Zaidi, Hans Jörnvall. Characterization of a camel milk protein rich in proline identifies a new β-casein fragment. Regulatory Peptides, Volume 15, Issue 1, August 1986, Pages 55-61.

2. P. Restani, A. Gaiaschi, A. Plebani, B. Beretta, G. Cavagni, A. Fiocchi, C. PoiesiI, T. Velona, A.G. Ubazio and C.L.. Cross-Reactivity between milk proteins from different animal species. Clinical and Experimental Allergy, 1999, Volume 29, 997-1004.

3. Yosef Shabo MD, Reuben Barzel MD, Mark Margoulis MD and Reuven Yagil DVM. Camel milk for food allergies in children. IMAJ 2005;7:796–798

4 Kappeler S., Farah Z., Puhan Z. Sequence analysis of Camelus dromedarius milk caseins. Journal of Dairy Research (1998) 65 209–222.
Lähetä kommentti