ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

perjantai 19. kesäkuuta 2015

Aivotreenajan ruokavalio

Ei ole yhtä ihmeruokaa, jota syömällä muistiaan voisi virkistää hetkessä. 

Hyvä uutinen on puolestaan se, että suomalaisen Finger-tutkimuksen mukaan muistihäiriöitä voi ehkäistä syömällä ravitsemussuositusten mukaisesti.

Eli siis hyviä rasvoja kasvisöljystä, pähkinöistä, siemenistä ja rasvaisesta kalasta. Paljon kasviksia ja riittävästi proteiinia ja kuitua, vähän suolaa, sokeria ja alkoholia.

Gerontologinen ravitsemus -yhdistyksen ravitsemusasiantuntijan Satu Jyväkorven mukaan seuraavat ruuat tekevät hyvää aivoille:

Marjat, hedelmät ja kasvikset. Kotimaiset marjat sisältävät paljon antioksidantteja, jotka ehkäisevät tulehdusta aiheuttavaa hapettumisreaktiota.
Värikkäissä kasviksissa on puolestaan paljon A-vitamiinin esiastetta, C-vitamiinia ja antioksidantteja.

Pähkinät, siemenet ja öljyt. Aivot ovat kehon rasvaisin elin. Toimiakseen ne tarvitsevat hyvää rasvaa, jota saa juoksevasta öljystä, pähkinöistä ja siemenistä. Pähkinöitä tai siemeniä kannattaa syödä päivittäin 30 grammaa eli kolmisen ruokalusikallista.

Kala. Rasvainen kala sisältää omega-3-rasvahappoja, jotka vaikuttavat aivojen solukalvojen rakentumiseen. Kalaa kannattaa syödä 2–3 kertaa viikossa. Hyvä kalavälipala on esimerkiksi täysjyväleipä, jonka päällä on graavilohta ja avokadoa.

Kahvi. Suomalaisen Caide-seurantatutkimuksen mukaan 3–5 pientä kahvikupillista päivässä suojasi keski-iässä muistisairauden riskiltä.

Tumma suklaa. Yli 70 prosenttia kaakaota sisältävässä tummassa suklaassa on paljon flavanoliantioksidantteja. Amerikkalaisessa tutkimuksessa lievistä muistihäiriöistä kärsineiden muistitestitulokset paranivat kahdessa viikossa, kun he nauttivat päivittäin enemmän flavanoleja sisältävää kaakaojuomaa kuin verrokkiryhmä. Asiasta tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta. Sitä odotellessakaan ei kannata ahmia suklaata, sillä se sisältää paljon sokeria.
   
+ Muista huolehtia B12-vitamiinin saannista. Sitä saa eläinperäisistä tuotteista. Pitkäaikainen vitamiinin puute tai imeytymishäiriö voi aiheuttaa muistiongelmia.


Heidi Väärämäki  HS Torstai 30.5.2015 Oletko alkanut unohdella? Näillä treeniohjeilla pidät aivot ja muistin kunnossa. 

Miksi elinsiirtopotilailla ei ole Altzheimerin-tautia? 
Lähetä kommentti